27
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Kıbrıs’ta Hamas’a silah krizi

Hamas’a askeri mühimmat taşıdığı öne sürülen bir gemi ABD’nin bastırması üzerine G. Kıbrıs’ın Limasol kentine çekildi.

ABD ve İsrail, silahlara el konulmasını istiyor. Rusya ise "El koyarsanız ticari ilişkilerimizi gözden geçiririz" dedi.

ABD donanmasının Limasol limanına yanaşmaya zorladığı İran’dan Suriye’ye mermi ve barut taşıyan Rusya’ya ait bir gemi, Kıbrıs Rum Yönetimi’nde krize neden oldu.

ABD ve İsrail, ’Hamas’a gidecek’ iddiasıyla Rumlar’dan mühimmata el koymasını istedi. Rusya ise Rumlara, "Gemideki yük yasal, el koyarsanız, ticari ilişkileri gözden geçiririz" tehdidinde bulundu. Rumlar şimdi geleneksel müttefiki Rusya ile ABD arasında sıkıştı.

ABD donanması, geçen hafta Kızıldeniz’de, İran’dan Suriye’ye giden Kıbrıs Rum yönetimi bandıralı ancak Rusya’ya ait Monchegorsk adlı gemiyi durdurarak arama yaptı. Yapılan aramada gemide mermi ve barut bulundu. ABD, tüm konteynırların boşaltılarak aranması amacıyla geminin Suveyş kanalından geçerek doğu Akdeniz’e ilerlemesine izin verdi. Doğu Akdeniz’de görev yapan ABD 6’ncı Filosu’na bağlı savaş gemileri, gemiyi zorla Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Limasol limanı açıklarına demirlettirdi.

İsrail: Hamas’a gidecek

Amerikan Yönetimi, Rum kesiminden iki ülke arasında 2005 yılında imzalanan anlaşma çerçevesinde yükün boşaltılarak tamamen aranması istedi. ABD, İran’dan savaş malzemesi naklini yasaklayan BM’nin 1747, 1737 ve 1803 sayılı kararlarını gerekçe göstererek önce gemideki yükün ne olduğunun tespit edilmesi ardından da yüke el konulmasını talep etti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2009 Pazar 06:32:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?