19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Kıbrıs'ta tehlikeli oyun

KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, Rumların bugünkü Maraş yürüyüşünün Kıbrıs Türk halkını endişeye sevkedecek nitelikte olmadığını söyledi.

Talat, eylemlerden birinin bugün yapılacağını ve kendilerine bunun ’barışçı’ bir eylem olduğunun daha önceden bildirildiğini açıkladı.

Talat, Rumların 11 ağustosta yapacakları sınır eyleminin de ’barışçı’ olacağını organizasyon komitesi tarafından kendilerine bugün aktarıldığını söyledi.

Bu eylemin AB’nin Kıbrıs Rum kesimi tarafındaki Lefkoşa Temsilciliği önünde yapılacağını ve gün boyu süreceğini söyleyen Talat, Annan planının kabul edilmesi halinde Maraş’ın Rumlara 11 ağustosta bırakılacağını, eylemin bu nedenle bu tarihte yapıldığını belirtti.

KKTC’deki bazı örgütlerin de yürüyüşe tepki olarak aynı saatlerde ’Vatanına Sahip Çık’ eylemi için Gazimağusa’da toplanarak Maraş’a yürüyecekleri öğrenildi.

’Maraş yürüyüşü’ olarak da adlandırılan bu eylemin 19.30’da Derinya Ay Modestos meydanından hareketle başlayarak, Maraş barikatında son bulması planlanıyor.

Maraş Kültür Merkezi dışında yapılacak mitingde de Maraş belediye başkanının bir konuşma yapması bekleniyor.

Rum kesiminin Maraş Belediye Meclisi aldığı son kararla, daha önce planladığının aksine, eylemde hem Rum milli marşının okunacağını hem de eyleme Rum siyasilerin katılacağını açıkladı.

Bu yılın Maraş etkinliğinde geçen yıllara oranla farklı bir program uygulanacak olması tepkilere yol açmış, bunun üzerine Meclis eylem programını değiştirmişti.

Önceki karara göre Rum siyasi liderler çağrılmayacak, milli marş okunmayacak ve Yunan bayrakları taşınmayacaktı.

Rum Belediye Meclisi’nin son toplantısında ise etkinliğe katılmaları için gerek Rum kesimi lideri Tasos Papadopulos, gerekse diğer Rum siyasilere davet gönderilmesine oy çokluğuyla karar verildi.

Toplantıda Rum ulusal marşının okunması da kararlaştırıldı.

Ancak 11 ağustosta yine aynı yerde düzenlenecek gösteride, Rumların sınır delme eylemine girişebileceği belirtiliyor.

11 ağustos 1996’daki sınır delme eyleminde bir Rum, Türklerle çıkan taşlı sopalı çatışmada ölmüştü.

Üç gün sonraki benzer bir eylemde de, Türk bayrağını ara bölgedeki direkten indirmeye çalışan bir başka Rum, Türk askerlerinin açtığı ateş sonucu ölmüştü.

KKTC Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nü gösterilere karşı uyardı. Her iki gösteride de Türk güvenlik güçleri geniş önlemler alacak.

Bu arada, Rum muhalefet partilerinden EDİ’nin lideri eski Rum Yönetimi Lideri Yorgo Vasiliu, Başbakan Mehmet Ali Talat ile dün biraraya geldi.

Vasiliu, Talat’tan 1974’teki Rum kayıpların akıbetleri konusunda mezarlarda araştırma yapılmasını istedi.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2004 Cumartesi 00:00:13
Güncelleme :19 Ağustos 2004 Perşembe 17:46:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?