18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kılınç borcunu ödedi

Ankara - Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı ihalesinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla açılan davada, müteahhit Ali Osman Özmen’den 150 bin dolar borç aldığı ortaya çıkan eski MGK Genel Sekreteri emekli orgeneral Tuncer Kılınç’ın, borcunu dün ödediği bildirildi.

Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde görülen davaya, dün 8 saat süren duruşmayla devam edildi.

Tutuklu sanık Ali Osman Özmen’in, Sincan F Tipi Cezaevi’nde yüksek tansiyon rahatsızlığı nedeniyle müşahede altına alındığı için getirilmediği duruşmaya, 28 tutuksuz sanık ve sanıkların avukatları katıldı.

Duruşmada, "nitelikli rüşvet almak" ve "haksız mal edinmek" iddialarıyla yargılanan Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Dairesi’nin eski şube müdürü emekli albay Recep Yılmaz, hakkındaki bu iddiaları kabul etmedi.

Kimseden rüşvet almadığını ifade eden Yılmaz, Ali Osman Özmen firmasında bulunan ve "rüşvet ajandası" olarak tabir edilen ajandada hakkında yer alan bilgilerden haberi olmadığını öne sürdü.

İnşaatların yapım aşamalarıyla ilgili teknik açıklamalar yapan, projelerinde yer aldığı tüm inşaatların yapı güvenliği konusunda emsallerinin en iyisi olduğunu belirten Yılmaz, "Çok ilginçtir ki iddianamede ithal lüks malzemeleri onaylayıp fahiş zararlara yol açan birisi olarak işaret edilen, hiyerarşik yapının acz içindeki bu kulu, çok sayıda üst düzey komutan ve eşlerince çağın gerisinde kalmakla itham edilmiştir" dedi.

Fenerbahçe’deki Genelkurmay Başkanlığı korumalı konut projesinde kullanılması tasarlanan malzemeyle ilgili dönemin Genelkurmay Başkanları ve eşlerine arzlarda bulunulduğunu ve malzemelerin konutta takdim edildiğini anlatan Yılmaz, projedeki malzemelerle ikmal edilmesine rağmen, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kıvrıkoğlu’nun eşinin konutu beğenmediğini ve 6 daireli konutun içinin hiç kullanılmadan yıkılıp yeniden yapıldığını iddia etti.

Yılmaz, "Silahlı Kuvvetler’de önemli projelere imza atan, PKK ile mücadelede yer alan birisi olarak, yıllar sonra Leyla Zana ile Ulucanlar Cezaevi’nin çatısını paylaşmak durumunda kaldım" diye konuştu.

Yılmaz, savunmasının önemli bir bölümünü Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesindeki Fiziki Güç Tesisleri’nin yapımına ayırdı. İnşaatın dalma havuzu, dalgalı havuz ve atlama havuzlarından oluştuğunu, kapalı spor salonu içerdiğini belirterek, "Tabiri caizse kıyamet burada kopuyor" dedi.

Askeri Savcı’nın, aşırı lüks olması ve yüksek maliyeti nedeniyle Fiziki Güç Tesisleri’ni "Hoyratlık Abidesi" olarak tanımladığını dile getiren Yılmaz, "Burası doğumu korkutucu, sonu hüzünlü bir abidedir. Buraya ihtiyaç 1994 yılında ortaya çıkmış, 1998’e kadar konu kapatılmış, sonra tekrar gündeme gelmiş. İnşaat devam ederken, bu acz içindeki kula, ’Ortaya sevimsiz bir çocuk çıktı. Sen bu çocuğun kollarını, bacaklarını kısalt, sevimli bir hale getir’ denildi" şeklinde konuştu.

Fiziki Güç Tesisleri’nin yüksek maliyeti nedeniyle revizyona gidilip gidilemeyeceği konusunda görevlendirildiğini anlatan Yılmaz, bu aşamadan sonra inşaatın durdurularak, yerine başka projeler getirilmesinin, müteahhide yeni bir kazanç kapısı açacağını, bu nedenle söz konusu tesislerde 7.6 trilyon liralık tasarrufa gidilebildiğini kaydetti.

Emekli Albay Recep Yılmaz, haksız mal edindiği suçlamalarıyla ilgili savunmasında ise mühendis olması nedeniyle memuriyet yıllarında özel firmalara ve kişilere danışmanlık yaptığını, projeler çizdiğini, ancak yasaların izin vermemesi nedeniyle kazançlarını mal bildiriminde göstermediğini ifade etti. "Bilgimi emek arzı şeklinde özel sektöre aktardım" diyen Yılmaz, kazancının devalüasyonlar ve yüksek faizlerle katlandığını, bununla kendisine İstanbul’da ev aldığını söyledi.


Kılınç, borcunu ödedi


Savunmaların ardından dosyaya gelen belgeleri okuyan duruşma hakimi Yarbay Aykanat Kaçmaz, müteahhit Özmen’den 150 bin dolar borç aldığı ortaya çıkan eski MGK Genel Sekreteri emekli orgeneral Tuncer Kılınç’ın bu borcunu ödemek istediğini Askeri Savcılığa bildirdiğini açıkladı.

Kaçmaz, Kılınç’ın, 150 bin dolarlık borcunu, Özmen’in, üzerinde tedbir bulunan banka hesabına dün havale ettiğini ve banka dekontunu mahkemeye gönderdiğini, bu paranın üzerine de tedbir konulduğunu kaydetti.

AA
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2005 Cumartesi 11:29:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?