19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Kilis kurudu çöle döndü

Küresel ısınmanın etkisinin en çok hissedildiği Kilis'te, 60 yıldır kurumayan çaylar bu yıl ilk kez kurudu.

Kilis'te, geçen yıldan beri etkili olan kuraklık nedeniyle Afrın Çayı, Sabunsuyu Çayı, Deli Çay ile yılın her mevsiminde akan dereler kurudu. Kilis ve ilçelerine bağlı köylerde tarla sulama ve içme suyu için açılan sondaj kuyuları da peş peşe kururken, su sıkıntısı baş gösterdi.

Türkiye'den doğup Suriye'ye akan ve tüm yıl kurumadığı için bu ülke tarafından üzerine El Zeytin-u isimli bir baraj kurulan Afrın Çayı'nın kuruması, Suriye ve Türkiye tarafını büyük ölçüde etkiledi. Afrın Çayı'nın geçtiği mevkilerde sulu tarım yapılıyor, özellikle biber üretiliyordu. Kuruma nedeniyle biber üreticileri, Afrın Çayı'nın geçtiği yerdeki su birikintilerini dinamo yöntemi ile çekerek tarlalarını sulamaya başladı.
Sabon Suyu Çayı ile Deli Çay'da da durumun farklı olmadığı belirtildi. Çiftçiler çaresiz kalırken, çobanlar hayvanlarına içirecek su bulmakta zorluk çekiyor.

Afrın Çayı'nın 60 yılı aşkın bir süreden beri ilk kez kuruduğunu vurgulayan vatandaşlar, "Yıllardan beri kurumayan dereler bile bu yıl kurudu. 2-3 yıldır kuraklık nedeniyle mağdur olmuş durumdayız. Köylerde de su yok. Çaylar kurudu, hayvanlarımıza su içiremiyoruz. Biber, soğan, kavun ve karpuzları sulayamıyoruz. Üzüm bağlarında ve zeytinlerde de durum farklı değil, ne yapacağımızı şaşırdık. Devletten yardım bekliyoruz. Böyle bir dönemi hiç yaşamadık. Biz de hayvanlarımız da perişan durumda" dedi.

Su sıkıntısının ilerleyen günlerde daha da artacağını belirten vatandaşlar, "Musabeyli ilçesindeki Üçpınar ve Balıkli Göletleri'nin su seviyesi de çok düştüğü için tarla sulanamıyor. Köylerimizde bulunan tarlalardaki sondajlar bile peş peşe kurumaya başladı. Kilis'in kuraklık kapsamına alındığı söyleniyor. Ama şu an itibarıyla çiftçiye, köylüye yapılan maddi bir yardım yok" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2008 Pazar 10:31:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?