18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kiracıya destek, depozitoya fren!

İktidar ile muhalefetin Ocak ayı içinde yasalaşması konusunda anlaştıkları Ticaret ve Borçlar Kanunu tasarılarının yasalaşması ile birlikte, kredi kullanımından taksitli alışverişlere, ev sahibi-kiracı ilişkisinden kefalet şartlarına kadar önemli değişiklikler gelecek. 80 yıllık kanunu tümüyle değiştiren 649 maddelik tasarı, kiracıları da ev sahiplerine karşı avantajlı duruma getiriyor.

Tasarılar, 11-20 Ocak tarihleri arasında Genel Kurul’da ele alınarak, seçim öncesi hayata geçirilecek. Tasarının yasalaşmasıyla birlikte “Oğlum gelecek, evden çık” dönemine son nokta konulacak.

Yeni Borçlar Kanunu ile birlikte kiracı lehine yapılacak düzenlemelerden bazıları şöyle:

EV SAHİBİ BOYATACAK:

Ev sahipleri kiracılarına, “Evimi, eski durumuyla geri ver”. “Yaptığını sök” gibi sözler söyleyemeyecek. Kiracılar da ev sahibinin rızasını alarak, tadilat yapacak. Çatı onarımı ve dış cephe boyası gibi giderler, ev sahibi tarafından karşılanacak. Gayrimenkulu kiralayan, mal sahibinden kiralanan yerle ilgili ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilecek. Kira bedelleri, bir önceki yılda gerçekleşen üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla artırılabilecek.

DEPOZİTOYA FREN:

Konut ve iş yerlerinde, mal sahibine verilen depozito miktarı, 3 aylık kira bedelini aşamayacak. Güvence olarak para verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, mal sahibinin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatıracak. Banka güvenceleri ancak, iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesi ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilecek.

EV SAHİBİNE KİRALAMA YASAĞI:

Ev sahipleri, “Ev bana lazım”, “Oğlum evlenecek ‘’ diyerek, kiracıları çıkamayacak. Ev sahibi kendi ihtiyacı dolayısıyla ya da makul sebepten kiracısını çıkarırsa ya kendi oturacak ya da üç yıl geçmeden eski kiracısından başkasına kiralayamayacak.

MANGALA-MÜZİĞE SON:

Kira sözleşmesine göre komşulara saygı göstermesi gereken kiracının, bu yükümlülüğüne aykırı davranması halinde ev sahibi, 30 gün süre vererek ve ihtarda bulunacak. Kiracının davranışları çekilmez hale gelirse, ev sahibi yazılı bildirimle sözleşmeyi feshedebilecek. Uyarıya rağmen yüksek sesle müzik dinleyen, balkonda mangal yapan kiracının sözleşmesi iptal edilebilecek.

Gazeteport
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2010 Cumartesi 13:35:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?