20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Kiracıya 'TL müjdesi'

Yargıtay, dövizle kiralamalarda, kiracının döviz cinsinden kirayı ödemek istememesi halinde; sözleşmenin yenilenmiş sayılamayacağı ve yeni dönemde kiranın TL cinsinden olması gerektiğine karar verdi. Aksi yöndeki mahkeme kararı bozuldu.

Hürriyet Gazetesi'nde Oya Armutçu imzasıyla yer alan haberi alıntılayarak aktarıyoruz:

Yargıtay, mahkemenin izleyeceği yöntemi de belirledi. Kararda, mahkemenin bilirkişiden ek rapor alarak, taşınmazın (kiralık ev) boş olarak kiraya verildiği takdirde ne kadar kira getireceğini belirlenmesi ve buna göre yeni dönem kira parasını TL cinsinden tespit etmesi gerektiği belirtildi.

OLAY NASIL GELİŞTİ

Ankara’da evsahibi S.Ö ile kiracısı M.A, döviz cinsinden kira sözleşmesi yaptılar. Bu kira sözleşmesi tarafların karşılıklı itirazları olmadığı için beş yıl süreyle döviz cinsinden uygulandı. Ancak son kira döneminde, kiracı M.A, dövizdeki ani dalgalanmaları gerekçe göstererek, yeni kira döneminde ev kirasının döviz cinsinden değil, TL karşılığından belirlenmesini istedi. Evsahibi S.Ö ise sözleşmenin döviz cinsinden yapıldığını belirterek, kiracısının TL üzerinden kira önerisini kabul etmedi. Ardından evsahibi S.Ö, sözleşmenin kiranın döviz cinsinden ödenmesinini öngördüğünü evin boşaltılması ya da yine döviz cinsinden yeni dönem kira parasının belirlenmesi için Ankara 1. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.

Yerel mahkeme evsahibini haklı görerek, ‘Kira sözleşmesinde kiranın döviz cinsinden ödenmesi kararlaştırılmıştır. Tek taraflı olarak bu şart değiştirilemez. Bu nedenle kira sözleşmesi esas alınmalı ve döviz cinsinden kiranın ödenmesi gerekir’ şeklinde karar verdi. Bu kararı, davalı kiracı M.A Yargıtay’da temyiz etti.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi ise yerel mahkemenin kararını bozdu. Bozma kararında şöyle denildi:

Kiracı yeni dönemde döviz cinsinden bir ödemeyi açık bir şekilde kabul etmediği takdirde Borçlar Kanunu’na göre yenide dönem kira parasının TL olarak takdir edilmesi ve sözleşmede yer alan boşluğu da ona göre doldurmak gerekir. Mahkemece yapılacak iş bilirkişiden ek rapor alınarak, dava konusu taşınmazın boş olarak kiraya verildiği takdirde ne kadar kira getireceği belirlenmeli ve buna göre yeni dönem kira parası TL cinsinden tespit edilmelidir.

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2004 Pazartesi 11:34:48
Güncelleme :18 Ekim 2004 Pazartesi 14:02:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?