18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kırgız ayaklanmasında kundakçı 2 Türk

Kırgızistan’da üç gün önce gerçekleşen devrimle başlayan kaos etkisini yitirmedi. Ülkenin başkenti Bişkek dün de hayalet şehir görünümündeydi. Bu arada Kırgızistan’dan ayrılan 117 kişilik ilk Türk kafilesi Türkiye’ye döndü.

Dün, Kırgızistan’a yeni atanan ve ülkeye ulaşan Bişkek Büyükelçisi Metin Göker ile beraberindeki heyet yeni kurulan Kırgız Hükümeti’nin görüştüğü ilk yabancı heyet oldu. Türkiye’nin yeni Bişkek Büyükelçisi Metin Göker, bir önceki Büyükelçi Muzaffer Eröktem ile Dışişleri Kafkaslar ve Orta Asya Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Avni Karslıoğlu’ndan oluşan heyet, Dışişleri Bakanlığı’nı üstlenen Roza Otunbayeva’ya, ‘Türkiye daha önceden olduğu gibi her alanda her türlü yardıma hazır’ mesajını verdi. Diğer taraftan, Kırgızistan’da Askar Akayev’in devrilmesinden önce Celalabad’daki olaylarda iki Türk öğrencinin muhaliflere ait araçları ataşe verdiği ortaya çıktı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül dünkü basın toplantısında, bu öğrenciler dahil Celalabad üniversitelerinde okuyan ve dönmek isteyen öğrencilerin uçakla Türkiye’ye getirileceğini belirterek, şunları söyledi: ‘Kırgızistan’da Türklere yönelik hareket yok. Yaralı ve kayıp vatandaşımız bulunmuyor. Zarara uğrayan Türk işyerlerinin zararlarının karşılanması için gereken yapılacak.’

Türk öğrencileri getirmek için bugün THY’na ait bir uçağın Celalabad’a gitmesi bekleniyor. THY’nin İstanbul-Bişkek tarifeli seferleri de yeniden başladı.

Yağma savaşı

Kırgızistan’da yağmacılar engellenemiyor. Türklere ait Beta Stores’u talan eden grubu, silahılı güvenlik görevlisi engellemeye çalıştı ama başaramadı. Yağma olaylarında toplam altı kişi öldü. Kırgızistan’dan tahliye edilen ilk Türk kafilesi dün geldi.

Rusya’daymış

Rusya’nın Interfax haber ajansı, devrik Kırgız lider Asker Akayev’in önceki gece Rusya’ya geldiğini duyurmuştu. Bu haber dün doğrulandı. Rusya, devrik Kırgız lider Askar Akayev’in Rusya’da olduğunu açıkladı. Bir Kremlin yetkilisi, Akayev’in Rusya’ya sığınmak istediğini ve bu talebin kabul edildiğini açıkladı.

..
Yayın Tarihi : 27 Mart 2005 Pazar 16:49:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?