Kırgızistanda genel seçim sonuçlarına tepki olarak haftalardır devam eden eylemlerden sonra dün Askar Akayev rejimini deviren muhalefetin liderleri yeni yönetimi oluşturmak için toplandılar.
Toplantının yapıldığı Bişkekin merkezindeki başkanlık sarayının önünde ise binlerce kişi bekliyor.
Parlamentodan cumhurbaşkanlığını ve başbakanlığı vekaleten yürütme yetkisi aldığını söyleyen muhalif lider Kurmanbek Bakiyev, ülkede Haziran ayında seçime gidileceğini açıkladı.
Bakiyev, Kızgızistanın uluslararası anlaşmalarla kabul ettiği yükümlülükleri yerine getirmeye devam edeceğini söyledi ve ülkedeki Amerikan ve Rus askeri üslerinin statüsünün de dahil olduğunu vurguladı.
Muhalefetin dün gece meydana gelen olaylardan sonra güvenlik konusuna öncelik vereceği bildiriliyor.
Dün gece
Başkent Bişkekde gece boyunca yağma, kundaklama ve şiddet olayları yaşandı.
Bişkekdeki muhabirimiz Steve Rosenberg son gelişmeleri şöyle anlattı.
"Bişkek sokaklarına çıktığımızda herşey normalmiş gibi görünüyordu. Dükkanlar açılmış, trafik normal, insanlar işlerine gidiyor. Ama kent merkezinde yağmalanmış süpermarketler, kuyumcular gördük. Camları kırılmış, kimisi kundaklanmış.
Başkanlık sarayının önünde ise, muhalefeti destekleyen bir grup toplanmış gelişmeleri tartışıyor. Çok garip ama sokaklarda tek bir polis görmedim.
Dün iktidarı alan muhalefet dirlik ve düzeni sağlıyacağını vaadetti. Ama Bişkekde bu sözün yerine getirilebileceğinden kuşku duyanlar var. Sabah konuştuğum bir çok Kırgız, istikrarsızlıktan kaygı duyuyor."
Akayev nerde?
Ailesi ve hükümetiyle ortadan kaybolan Askar Akayevin nerede olduğu bilinmiyor. Komşu Kazakistana kaçtığı yolundaki haberler doğrulanmış değil.
Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Askar Akayevin isterse ülkesine kabul edilebileceğini söyledi.
Seçim sonuçları iptal
Kırgızistan Yüksek Mahkemesi dün öğle saatlerinde ülkede protesto gösterilerine yol açan tartışmalı seçimleri geçersiz ilan etti.
Kırgızistanda muhalifler, Cumhurbaşkanı Askar Akayevi, ilki Şubat ayında, ikincisi de 13 Marttaki parlamento seçimlerinde usulsüzlük yapmakla suçluyordu.
Bu seçimlerde muhalefet 75 üyeli parlamentoda, birkaç sandalye kazanabilmişti.
Seçim sonuçlarını protesto eden eylemciler geçtiğimiz günlerde ülkenin güneyindeki Oş, Celalabad ve Batken kentlerini ele geçirmişti. Ancak Perşembe günkü olaylar beklenmedik bir hızla gelişti.
Muhabirler gösterilerin seçim sonuçlarını protesto amacıyla başlamasına rağmen, bir çok Kırgızın aslında yoksulluk, işsizlik ve yolsuzluğa duydukları tepkiyle muhalefete destek verdiğini belirtiyorlar.
ABD memnun
ABD, Kırgızistandaki gelişmelerin "demokratik bir süreç ve istikrarlı bir hükümete doğru gitmesinden" memnunluk duyacağını açıkladı.
Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, taraflara şiddetten kaçınma, uluslararası topluma da yeni seçimleri destekleme çağrısında bulundu.
Rusya ise, Kırgızistandaki gelişmeleri kaygıyla izliyor.
Rusya Başbakanı Mihail Fradkov, Kırgızistanda muhaliflere karşı güç kullanılmamasını ve mevcut sorunun diyalogla çözülmesini istedi.
Fradkov ülkede tüm taraflara, hukuk çerçevesinde hareket etmeleri çağrısı yaptı.
Moskova muhabirmiz Rusyanın, üssünün bulunduğu Kırgızistanı, etki alanı içinde gördüğünü ve bölgede istikrarsızlıktan kaygı duyduğunu söylüyor.
Kırgızistandaki gelişmeler sonrası Çin de soğukkanlı olunması yönünde çağrı yaptı.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Jiançao, Kırgızistanın sosyal ve ekonomik kalkınmasının bölge barışına hizmet edeceğini söyledi.
Pekin muhabirimiz de Çinin, ülkenin kuzeybatısında ayrılıkçıların bulunduğu bölgede, Kırgızistanla önemli bir sınırı olduğuna dikkat çekiyor.
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi :
25 Mart 2005 Cuma 15:00:14
Güncelleme :25 Mart 2005 Cuma 15:02:12