23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Kırgızistan'da hava gergin

Kırgızistan Devlet Başkanı Akayev, "benim istifam ancak halkın veya meclisin isteğiyle olur" dedi. Akayev, halkı kışkırtmalar ve bölücü hareketlere karşı uyanık olmaya, muhalefeti de olayları sona erdirerek, haklarını yasal zeminde aramaya çağırdı.

Akayev, muhalefetle görüşme çabalarının, muhalefetin yasal zeminde görüşmeyi kabul etmediği için sonuç vermediğini söyledi.

Akayev konuşmasında, başta Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası kuruluşlarla ABD, Rusya, Japonya, İngiltere gibi ülkelerin Kırgızistan’daki olayların çözümü için iktidarı, muhalefetle görüşme yapmaya çağırdığını söyledi.

Muhalefetin, isteklerini eylemlerle kabul ettirmek istediğini belirten Akayev, ’’muhalefet, bizimle yasal zeminde görüşmeyi kabul etmiyor’’ dedi.

Güvenlik güçleriyle çeşitli yetkililerin halen muhalefetle görüşmeleri sürdürdüğünü ifade eden Akayev, bu görüşmelerden olumlu sonuç alınamadığını kaydetti.

’’Olaylarda yabancı ülkelerin parmağı var’’

Akayev, yaygın gösteri ve eylemlere rağmen olağanüstü hal ilan edilmeyeceğini, göstericilere karşı güç kullanılmayacağını açıkladı. Akayev, olaylarda yabancı ülkelerin parmağı olduğunu da söyledi.

27 şubat ve 13 martta yapılan iki turlu genel seçimde milletvekili seçilen 69 aday bugün yemin ederek mazbatalarını aldı. Yeni milletvekilleri ilk toplantısını Devlet Başkanlığı binasında yaptı.

Devlet Başkanı Akayev, yeni meclisin ilk toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, ’’hakkımızdaki iddiaların düzeltilmesi gerekiyor. Özellikle ülkemizde yaşanan son gelişmeler hakkında büyük dezenformasyon yaşanıyor. Bu konuda halkı acilen bilgilendirmemiz ve bu yanlış bilgilendirmeyi kırmamız gerekli’’ dedi.

Olayların iktidara yönelik karşı, kasıtlı olarak yapıldığını belirten Akayev, ’’bu olayları yatıştırmak için kesinlikle güç kullanılmayacağını’’ söyledi.

’’Biz haklı olduğumuzdan eminiz, gücümüz de buradan geliyor’’ diyen Akayev, ülkenin güneyindeki olaylarda yabancıların parmağı olduğunu belirtti.

Rusya olaylardan endişeli

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kırgızistan’daki olaylardan kaygı duyduğunu açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, muhalefetin eylemlerinin ’yasal alanın dışında’ olduğu belirtilerek, bunların gerginliğin artmasına neden olduğu, siyasi durumu olumsuz etkilediği ve kınamayı hak eden bir hareket olduğu kaydedildi.

Seçim sonuçlarının herkesi memnun etmemesinin olağanüstü bir durum olmadığı belirtilen açıklamada, ’’ancak siyasi anlaşmazlığın yasalar ve anayasa çerçevesinde, hükümet ile muhalefetin yetkili kurumları arasında, yapıcı diyalog yoluyla çözülmesi gerektiği açıktır’’ denildi.

Türkiye gelişmeleri yakından izliyor

Türkiye, Kırgızistan’da parlamento seçimlerinin 13 martta yapılan ikinci turundan sonra meydana gelen gelişmeleri yakından izliyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ’’söz konusu olayların ve görüş ayrılıklarının, kuvvete başvurulmaksızın, diyalog yoluyla ve demokratik çerçevede aşılmasını temenni ediyoruz’’ denildi.

Açıklamada, Türkiye’nin, dost Kırgızistan’ın siyasi istikrarının, kamu düzeninin korunmasına ve bağımsızlığından bu yana kaydettiği olumlu gelişmelerin devamına önem atfetmekte olduğu belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, olayların meydana geldiği bölgelerde bulunan Türk vatandaşlarının durumunun, bakanlık ve Bişkek Büyükelçiliği tarafından dikkatle ve yakından izlenmekte olduğu da kaydedildi.

Özbekistan, Kırgızistan ile sınırını kapattı

Özbekistan, Kırgızistan’daki olaylar nedeniyle bu ülkeyle sınırlarını tek taraflı olarak kapattı. Kırgız vatandaşlarına Özbekistan’dan ülkelerine dönüş için izin verildiği, ancak Kırgızistan’dan bu ülkeye girişlere izin verilmediği belirtildi.

Tacikistan da yasadışı geçişlere engel olmak için dün sınırlarında ek güvenlik önlemleri almıştı.

Oş ve Calalabad’da yağma ve saldırı

Öte yandan, Kırgızistan’da muhalefetin elinde bulunan Oş ile Calalabad kentlerinin bazı kesimlerinde yağma ve saldırı olaylarının başladığı bildirildi.

Oş kentinde bankalar, eğitim-öğretim kurumları ile kamu kuruluşları tatil edilirken, pazarlarda sadece gıda maddelerinin satıldığı belirtildi. Ülkenin güneyindeki Oş ve Calalabad’ı ele geçiren muhaliflere Devlet Başkanı Askar Akayev’in güvendiği yerlerden biri olarak bilinen, ülkenin kuzeyindeki Talas eyaletinden de destek geldi.

Gözaltına alınan muhalif lider serbest bırakıldı

Kırgızistan’da bu sabah gözaltına alınan muhalif liderlerden Topçubek Turgunaliyev’in serbest bırakıldığı bildirildi. Azatlık Radyosu’nun internet sitesinde yer alan habere göre, Bişkek İçişleri Dairesi görevlileri tarafından bu sabah gözaltına alınan Turgunaliyev, serbest bırakıldı.

Bildiride, Devlet Başkanı Askar Akayev’in istifasını isteyen siyasi eylemlere katılın çağrısı bulunduğu belirtildi. ’’Sorgu sırasında siyasetçilerin sürekli olarak Akayev’in istifasını istediğini ve bunda yasadışı herhangi bir durum olmadığını söyledim’’ diyen Turgunaliyev, bu amaçla birlik kurulduğunu hatırlattığını ifade etti.

AA
Yayın Tarihi : 23 Mart 2005 Çarşamba 01:03:42
Güncelleme :23 Mart 2005 Çarşamba 01:07:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?