23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Kırgızistan'da sivil darbe

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Devlet Başkanı Askar Akayev’in istifasını isteyen binlerce muhalif devlet başkanlığı sarayına girdi. Bir süre sonra saraydan dumanlar yükseldi. Hükümet binasını, devlet televizyonunu kendi kontrolü altına alan muhalifler, ayrıca, savunma ve güvenlik bakanlarını “rehin aldı." Gelişmeler üzerine Devlet Başkanı Akayev’in önce Kant Rus askeri üssüne sığındığı öne sürüldü. Daha sonra Rus Interfaks ajansı, adını açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı haberinde, Akayev’in Rusya’ya hareket ettiğini duyurdu. Haberde, Akayev’in ailesinin ise Kazakistan’a gittiği belirtildi. Ajans, daha önce Akayev ve ailesinin helikopterle Kazakistan’a gittiğini bildirmişti.



MUHALİFLER DÜĞMEYE BASTI

Kırgızistan’da ülkenin güneyini elinde bulunduran muhalefet, Devlet Başkanı Askar Akayev’i devirmek için düğmeye bastı.

Birinci turu 27 Şubat, ikinci turu 13 Mart’ta yapılan parlamento seçimlerinden önce başlayan gösteriler, bugün başkent Bişkek’te Akayev’in istifasını isteyen 10 bin dolayında muhalifin başkanlık sarayına yürüyüşe geçmesiyle doruk noktasına ulaştı.

Bişkek’te bu sabah Nazar Aliyev Tıp Merkezi’nin önünde toplanan muhalefet göstericilerinin arasında eski başbakanlardan Kurmanbek Bakiyev’in de bulunduğu bildirilirken, muhalefetin toplantısına, muhalefete eylemlerinden vazgeçmesi çağrısında bulunan İçişleri Bakanı Keneşbek Düşebayev de katıldı.

Düşebayev, göstericilere hitaben yaptığı konuşmada, halka karşı şiddete başvurmayacaklarını söyleyerek, muhalefetten sakin olmalarını istedi.

SARAYDAN DUMANLAR YÜKSELİYOR

Bir süre sonra muhaliflerin ele geçirdiği devlet başkanlığı sarayından dumanların yükseldiği görüldü.

GÜVENLİK GÜÇLERİ ÇEKİLDİ

Daha önce hükümet binası olan Beyaz Saray’ı saran ve muhaliflerin ilk binaya girme girişimini püskürten ağır silahlı askerler, daha sonra muhalifler binaya dolarken binanın çevresinden çekildi.

KIRGIZİSTAN VE MUHALEFET LİDERLERİ

Devlet Başkanı Asker Akayev’in istifasını isteyen muhaliflerin gösterilerinin devam ettiği Kırgızistan, eski Sovyetlerden bağımsızlığını kazanan 4 Orta Asya Cumhuriyeti’nden birini oluşturuyor.

Çin, Kazakistan, Özbekistan ve Tacikistan’la çevrili Kırgızistan’ın 5 milyonluk nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman.

Ülke 1990’da bağımsızlığına kavuştuğundan bu yana Kırgızistan Devlet Başkanı olan Asker Akayev, Ekim’de görevden ayrılacağını söylüyor. Akayev, Ukrayna benzeri bir barışçı devrim yapma girişiminin ülkede iç savaşa yol açacağını savunuyor.

Orta Asya’daki eski Sovyet cumhuriyetleri arasında demokrasi adacığı olarak görülen Kırgızistan’ın bu imajı, 2001’de muhalefet liderlerinden Felix Kulov’un hapsedilmesiyle gölgelenmişti.

Göstericiler 800 bin nüfuslu başkent Bişkek sokaklarından ”Kahrolsun Akayev Klanı” sloganlarıyla geçerken, çevrede biriken halk tarafından sevinç gösterileriyle karşılandı.

Birçok gösterici ise Akayev karşıtı gösterilerin renkleri haline gelen sarı ve pembe kol bantları takıyor.

ÇATIŞMA

Muhaliflerin başkanlık sarayına girmesinden önce göstericilerle hükümet güçleri arasında çatışmalar çıktı.

Eylemin yapıldığı yerdeki AFP muhabiri, atlı polislerin Bişkek’te hükümet binası önünde toplanan binlerce muhalif göstericinin üzerine atlarını sürdüğünü aktardı.

Atlı polislerin, binayı koruyan yaya polislerin göstericilere katılarak binanın önünden ayrılmaya başlamasından sonra geldiği belirtiliyor.

ÇOK SAYIDA YARALI

Saldırıda iki taraftan da çok sayıda kişi yaralandı. Bu saldırı karşısında gerileyen göstericiler karşı saldırıya geçerek, saldırganların ellerinden sopaları aldılar ve saldırıyı geri püskürttüler.

Bu sabah başkent Bişkek’de önce 5 bin kişilik bir grupla başlayan yürüyüşe katılanlar, daha sonra 10 bin kişiyi aştı.

Göstericileri, devlet sarayı önünde çok kalabalık bir güvenlik grubu bekliyordu.

SARAY ETRAFINDA ÇADIR

Öte yandan, Devlet Başkanlığı Sarayı çevresinde çadırlar kuruluyor, muhalif protestoculara yemek taşınıyor. Muhalifler, geçici hükümet kuruluncaya kadar buradan ayrılmayacaklarını söylüyorlar.

Bu arada, Devlet Başkanı Askar Akayev’in memleketi olan, başkent Bişkek’e yaklaşık 75 kilometre uzaklıktaki Kemin’den muhaliflere karşı kullanılmak üzere atlı birliklerin yola çıktığı öğrenildi.

DEVLET TELEVİZYONU GÖSTERİCİLERİN ELİNE GEÇTİ

Kırgızistan muhalefet lideri Kurmanbek Bakiyev, devlet televizyonunun göstericiler tarafından ele geçirildiğini bildirdi.

Bir grup göstericinin, Savunma Bakanlığı’na doğru harekete geçerken, bir grubun da devlet televizyon kanalı KTR’ye yöneldiği kaydedilmişti.

Muhalefet lideri Bakiyev’in, sarayı ele geçiren göstericilerin haykırışları arasında başkanlık sarayına girdiği belirtilmişti.

SAVUNMA VE GÜVENLİK BAKANLARI REHİN

Görgü tanıklarına göre, binaya giren göstericilerden birkaçı ikinci kattaki bir pencereden bayrak sallarken, diğer protestocular pencelerden sarktı, saraydaki bazı mobilyalarla evrakları dışarı attı.

Muhalif göstericilerin, savunma ve güvenlik bakanlarını da “rehin aldıkları” bildirildi. Daha sonra muhalefet liderlerinden Kurmanbek Bakiyev’in başkanlık sarayına girdiği belirtildi.

MUHALEFETTEN ORDU VE POLİSE ÇAĞRI

Kırgızistan’da Akayev rejimini devirmek için harekete geçen muhalefet, ordu ve polise kendi saflarına katılma çağrısında bulundu.

Muhalefetin önde gelen isimlerinden Kurmanbek Bakiyev, ülkedeki krize barışçı bir çözüm bulmak amacıyla muhalefet saflarına katılma çağrısında bulundu.

Başkent Bişkek’teki hükümet binası ve devlet başkanlığı sarayı (Beyaz Saray) önünde toplanan kalabalığa hitaben konuşan Bakiyev, ”Generaller ve polis bizim tarafımıza geçerse bu sorunu barışçı yollardan hallederiz” dedi.

Bakiyev, “Beyaz Sarayı ele geçirerek hedefimize ulaştık. Düzeni koruduğunuz için size teşekkür ederim” ifadesini kullandı.

MUHALİF LİDER KULOV SERBEST

Kırgızistan’da muhalif lider Feliks Kulov’un serbest kaldığı bildirildi.

Eski Devlet Başkanı Yardımcısı olan Kulov’un arkadaşı Emil Aliyev, Reuters’a telefonla yaptığı açıklamada, muhalif protestocuların, cezaevinde olan Kulov’u kurtardığı belirterek, Kulov’un ilerleyen saatlerde televizyondan bir açıklama yapacağını söyledi.

Kulov, 2001 yılında hırsızlık ve görevi kötüye kullanmaktan mahkum olmuştu. Kulov’un destekçileri, bunun, Devlet Başkanı Askar Akayev’in en güçlü rakibini etkisiz hale getirme girişimi olduğunu ileri sürmüştü.

Kulov’un serbest bırakılması, Kırgız muhalefetinin tek bir liderin önderliğinde birleştirilmesi için önemli bir adım olarak görülüyor.

BAKİYEV: PARLAK BİR GELECEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Kırgızistan’da Devlet Başkanlığı Sarayı’nı ele geçiren muhalefetin liderlerinden Kurmanbek Bakiyev, Kırgızistan’a parlak ve gelişmiş bir gelecek kazandırmak için çalışacaklarını söyledi.

Göstericilerin ele geçirmesinden sonra başkanlık sarayına giren Bakiyev, “Halkımızı kutluyorum. Yaşadığımız bu tarihi günde hepimiz sabırlı olmalı ve provokatörlere uymamalıyız” dedi. Bakiyev, halktan sabırlı olmalarını, kargaşaya yol açmamalarını istedi.

Bakiyev’in kısa süre sonra halka sesleneceği belirtildi. Büyükelçiliği’ne sığındığı öne sürülüyor.

AKAYEV AİLESİYLE BİRLİKTE KAZAKİSTAN’A GİTTİ

Gelişmeler üzerine, Kırgızistan Devlet Başkanı Askar Akayev’in Kant Rus askeri üssüne veya Rusya’nın Bişkek Büyükelçiliği’ne sığındığı öne sürüldü.

Ancak daha sonra devrik liderin ailesiyle birlikte, helikopterle Kazakistan’a gittiği bildirildi.

AGİT: AKAYEV, ÜLKEYİ TERK ETMİŞ OLABİLİR

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) özel temsilcisi Alojz Peterle de Kırgızistan lideri Akayev’in nerede olduğunun bilinmediğini, ülkeyi terk etmiş olabileceğini belirtti.

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’ten telefonla CNN televizyonundaki programa katılan Peterle, Akayev ile bugün bir araya gelmesi beklenen AGİT temsilcilerinin Kırgız lidere ulaşamadığını, Akayev’in ülkeyi terk ettiğine inanıldığını kaydetti.

Alojz Peterle, “Bir AGİT yetkilisi, Akayev ile daha önce görüştü, ancak Devlet Başkanı’nın nerede olduğu belli değil” dedi.

Peterle, Kırgızistan’da gerginliğe son vermek için ulusal birlik hükümeti kurulması çağrısında bulundu.

AGİT: DİYALOG İÇİN ARABULUCULUĞA HAZIRIZ

AGİT basın merkezinden yapılan açıklamada, Peterle’nin Bişkek’te bugün ilk olarak Dışişleri Bakanı Askar Aytmatov ile görüşürken, olaylar üzerine görüşmenin yarıda kesildiği bildirildi.

AGİT Temsilcisi Peterle’nin, Kırgızistan’daki son gelişmeler üzerine bütün taraflara diyalog çağrısında bulunarak, AGİT’in barışçı çözüm için taraflar arasında arabulucuğa hazır olduğunu bildirdiği belirtildi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 24 Mart 2005 Perşembe 17:03:45
Güncelleme :24 Mart 2005 Perşembe 17:08:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?