17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

'Kirli Savaş'ın çocuk hırsızlarına mahkumiyet

Arjantin'deki son cunta idaresinde, gözaltında kaybolan yaklaşık 30 bin kişinin çocukları, yıllardır tartışılan bir konu.

Ülkede ilk kez bir mahkeme, 1976-1983 arasındaki bu dönemde çocukları çalmak ve evlat edinmek üzere başkalarına vermekten yargılanan iki polis yetkilisini suçlu buldu.

İnsan hakları savunucuları, mahkeme salonunda kararı tezahüratla karşıladı. Bir emniyet müdürü ile bir polis doktoru mahkum edildi. Miguel Etchecolatz ve Jorge Berges, yedişer yıl hapis cezası aldı.

İkisi de, gözaltındaki Uruguaylı ana-babaların çocukların çalınmasını sağlamaktan yargılanıyordu. Çocukların ana-babaları hala kayıp ve yargısız infaza kurban gittikleri düşünülüyor.

Arjantin'deki son askeri cunta rejiminin işlediği suçların belki de en zalimcesi gözaltındakilerin çocuklarının çalınmasıydı.

İşkence yapılmasında kullanılan merkezlerde, mesela Buenos Aires'teki Deniz Kuvvetleri Teknik Okulu'nda, gözaltındaki kadınların doğurduğu çocukları subaylar alıyordu. Sonra da kendi çocukları gibi yetiştiriyorlardı.

Bu şekilde 400 kadar çocuğun çalındığı tahmin ediliyor.

Bu suçun ağırlığını teslim eden mahkemeler, hiçbir af yasasının bunu kapsamadığını ileri sürüyor.

Cunta liderleri dahil olmak üzere çeşitli subaylara bu yönde davalar açıldı. Bu liderlerden Jorge Videla ve Emilio Massera halen evhapsinde tutuluyor. Davada alınan kararın yenilerine de emsal teşkil etmesi bekleniyor.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 31 Mart 2004 Çarşamba 02:35:44
Güncelleme :31 Mart 2004 Çarşamba 02:39:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?