24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Kırmızı Kitap’ta 4 tartışma

Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) geçen salı günü yapılan haziran ayı olağan toplantısında, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB) görüşülecekti. Ancak ’Türkiye’nin kırmızı kitabı’ olarak adlandırılan belgenin görüşülmesi son dakikada ertelendi. Ertelemeye hükümet ile asker arasında dört konudaki anlaşmazlığın neden olduğu öğrenildi.

İlk sıkıntı, sivilleşen MGK Genel Sekreterliği’nin yeni çalışma yönteminden kaynaklandı. MGK Genel Sekreteri Yiğit Alpogan, MGSB’yi, MGK’dan dört gün önce mesai bitimine doğru Genelkurmay Başkanlığı’na gönderdi. Belgeyi alan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ’Kuvvet komutanlıklarının belge hakkında yazılı görüşlerini almamız gerekiyor. Bu kadar kısa sürede görüşleri almamızın imkanı yok’ dedi. MGK Genel Sekreteri’nin tarzının yanı sıra, konumunun da asker kanadında rahatsızlık yarattığı iddia edildi. Asker kanadında Alpogan’ın, MGK Genel Sekreterliği’nde ’siyasal bir kişilik’ olarak oturduğu yorumlarının yapıldığı belirtildi. MGSB’nin tamamen ’hükümetin görüşü’ doğrultusunda hazırlandığı izlenimi, asker kanadını rahatsız etti.

İrtica da öncelikli

Görüş ayrılıklarını derinleştiren ikinci unsur ise iç güvenlik tehditleri sıralamasındaki ’öncelikler’ oldu. Hükümet, terör konusunu öncelik olarak ele alırken, bu görüşü paylaşan asker, irticanın da terörle birlikte öncelikler arasında yer almasını istiyor.

Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde ’askerin konumu’ da derin bir görüş ayrılığına yol açtı. Belgede, Türkiye’de askerin ’AB standartları çerçevesinde çizilecek yeni pozisyon ile iç güvenlikten uzaklaştırılıp, dış güvenliğin sağlanmasında görev alacağı bir konuma getirileceği’ vurgulandı. Askerlerin, Türkiye’nin özel durumundan kaynaklanan koşullar nedeniyle iç güvenlikteki rolünün ihmal edilmesinin mümkün olamayacağı görüşünü koruduğu belirtildi.

Bir başka görüş ayrılığını da, anayasal özgürlüklerin tanınması noktasındaki genişletici bakış açısı oluşturdu. Belgede, ’Anayasal özgürlük’ adı altında yer alan düzenlemenin hükümete, ileride YAŞ kararlarını yargıya açma imkanı sağlayacağı endişesi asker kanadını rahatsız etti. Hükümet ile asker arasındaki derin görüş ayrılıkları nedeniyle belgenin uzun süre MGK’da ele alınmayacağı ileri sürüldü.


Akşam
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2005 Cuma 08:26:36
Güncelleme :24 Haziran 2005 Cuma 11:44:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?