18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kış aylarında cildinize iyi davranın

Kış aylarında da cildin neminin korunması ve beslenmesinin çok önemli olduğu belirtilerek, cilde uygun, ancak derinlemesine temizlik sağlayacak kozmetik ürünler kullanılması gerektiği bildirildi.

Dermatolog Dr. Serdar Hepgül, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların soğuması ile cildin daha hassaslaştığını, ev içi sıcak ortamdan dışarı çıkıldığında, özellikle yüz, boyun ve el bölgesinin etkilendiğini söyledi. Soğuğun etkisi ile kan damarları büzüleceğinden cilde daha az oksijen geldiğini vurgulayan Dr. Hepgül, "Cilt yüzeyindeki nem kaybolur. Daha kuru ve kabuklanmaya eğilimli bir cilt ortaya çıkar. Cildin beslenmesi bozulur" dedi.

Dr. Serdar Hepgül, kışın özellikle rüzgarın, ciltteki nemi aniden uzaklaştırarak yüzeyinin aşırı derecede soğumasına sebep olduğunu ifade ederek, bu sebeple eldiven, atkı, bere gibi dış ortamla direkt teması azaltan aksesuarların kullanılması gerektiğini kaydetti.

Elbiseler veya kalın kışlıklar altında kalan deride de bazı değişiklikler olduğunu anlatan Dr. Hepgül, "Eğer uygun hava akımı sağlamayan veya terlemeye izin vermeyen kumaşlardan oluşan giysiler giyiyorsak, cilt yüzeyinde ter, ıslak bir tabaka oluşturabilir. Aşırı nemli ortam bakteri ve mantarları davet eder. Bu sebeple kışın giyinmek, cilt sağlığı açısından önemlidir" diye konuştu.

Duş ve banyo

Bir sıcak bir soğuk ile karşılaşılan kış şartlarında cilt sağlığını korumak için duş ve banyonun da önemli yer tuttuğunu belirten Dr. Serdar Hepgül, "Cildi kurutmayacak sabun, vücut şampuanı veya banyo köpükleri ile sık yıkanmak nemi korur. Banyo sonrası vücut sütleri de hem cildi beslerken hem de normal nemini verirler" dedi.

Dr. Hepgül, kışın cildin bir çok kimyasal gaz, partikül ve mikroplarla da sık karşılaştığını hatırlatarak, "Isınmak için kullanılan kömür, fuel oil veya odunun yakılması ile ortaya çıkan duman bir çok zararlı kimyasal madde içerir. Otomobil egzozları da diğer bir hava kirliliği kaynağıdır. Rüzgarların yetersizliği veya bacalardan çıkan duman çokluğu havada bu maddelerin oranını yükseltir. Bu maddelerden bazıları sıvılarda eriyebilmekte ve asitleri oluşturmaktadır. Bazıları ise oksijenin kanda taşınmasında bozulmalara sebep olurlar" diye konuştu.

Ciltte beslenme sorunları

Gerek cilt gerekse saçların dış ortamdan gelen bu zararlı maddelerden çok etkilendiğini ifade eden Dr. Hepgül, "Bir de bu kadar yükün üzerine sigara eklenirse, ciltte beslenme sorunları ortaya çıkar. Saçlarda matlık, kolay kırılma, şekil verememe gibi sorunlar yaşanır. Cildin ve saçların dışardan yağan bu kimyasal maddelerden sık olarak temizlenmesi lazımdır. Cilde uygun ancak derinlemesine temizlik sağlayacak kozmetik ürünler kullanmalıdır" dedi.

Kış aylarında ultraviyole ışınlarının da cildin en büyük düşmanı olarak saldırısını sürdürdüğünü söyleyen Dr. Hepgül, "Kar, ultraviyolenin büyük oranda yansımasına sebep olan bir yüzeydir. Karlı bölgelerde ultraviyoleden etkilenme daha fazla olur. Güneş ışınları yanık bir tene sebep olurken, cilt için de bazı tehditler oluşturur. Bu sebeple, tercihen SPF içeren ürünler kullanılmalıdır. SPF 15 ve 30 olan ürünler seçilmelidir" diye konuştu.

İSTANBUL-(İHA)
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2003 Çarşamba 12:12:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?