18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kıyma alırken bunlara dikkat!

Eti düşük fiyattan satmak amacıyla sağlığa zararlı uygulamaların olabileceği, vatandaşların ucuza satılan et ve et ürünlerine karşı dikkatli olması gerektiği bildirildi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her sektörde art niyetli kişilerin hileli ve kaçak satış yaptığını, söz konusu gıda sektörü olunca bu durumun sağlık açısından önemli riskler ortaya çıkardığını belirtti.

Son dönemlerde etin yüksek fiyatlardan satılması nedeniyle bu sektörde de fiyatı ucuzlatmak ve tüketiciyi çekmek amacıyla farklı uygulamaların yeniden gündeme geldiğini ifade eden Kaya, şöyle konuştu: "Geçmişte, bonfile ve kuşbaşı olarak satılan kırmızı ete "suprex" adlı bir madde enjekte edip, yüzde 20 oranında su emdirerek etin kilosunu artırma gibi yöntemlerin uygulandığı yönünde iddialar ortaya çıkmıştı. Böyle bir ürün, aynı miktardaki normal ete göre besin değeri açısından daha düşük olacağı gibi kullanılan maddenin sağlık açısından etkisinin ne olacağı da meçhul. Tüketiciler, bugün et fiyatlarının yükselmesi nedeniyle, bu tür hileli satışlarla karşılaşma endişesi yaşıyor."

-SOYA KATKISI-

Kıyma ve köftede de "soya"nın dolgu malzemesi olarak kullanılabildiğini dile getiren Kaya, şöyle devam etti: "Vatandaş, ete para verdiğini düşünüyor, ama soya alıyor. Zaten soyanın da GDO’suz türüne rastlamak mümkün değil. İnsan sağlığı riske atılmış oluyor.

Yani et değil, hastalık ve risk satın almış oluyor. Bu soya katkısı sadece kıyma ve köftede değil, salam, sucuk ve sosiste de kullanılabiliyor." Tüketicilerin, bu tür ürünlerden kaçınmak için özellikle ucuz fiyatlı et ve et ürünlerine karşı iyi bir araştırmacı ve "etiket okuyucusu" olması gerektiğini vurgulayan Kaya, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, üretimden satış aşamasına kadar denetimi artırmalı. Kaçak ve merdiven altı üretimin önüne geçmeli. Bu tür ürünleri satan firma, market, kasap sıkı şekilde denetlenmeli" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2010 Perşembe 21:42:47
Güncelleme :1 Temmuz 2010 Perşembe 21:57:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 88.244.135.xxx Tarih : 2.07.2010 11:13:14

et fiyatlkarı yine 40 liraya dayandı hani ithal etle düşecekti uçakla turistik gezi yaptırı gibi getirilen etlerle halk kandırılmak iştendi ama olmuyor özellikle büyük marketlerin ne olduğu belirsiz etleri tüketmemek gerekir belediyelerin denetimiyle kesilmiş güvenilir kasaplardan alınmalı onlarda pahalı ama zehir yemek yerine az tüket daha iyi