23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

'kız çocuklarını okutun' hutbeye konu oldu

 Diyanet İşleri Başkanlığı'nca kız çocuklarının okutulmasını tavsiye amacıyla bir hutbe hazırlandı. Kız çocuklarının okutulmasını tavsiye eden hutbenin ilk ve orta dereceli okulların açılmasına 3 gün kala 12 Eylül Cuma günü tüm camilerde okutulacağı bildirildi.
     
     Hutbede "Çocuklarımızı en güzel şekilde yetiştirmek, terbiye etmek hepimizin asli görevidir. Çocuk, Sevgili Peygamberimizin dilinde; cennet çiçeğidir, gönül meyvesidir. Kur'an dilinde; dünya hayatının süsü, Allah'ın lütfu ve bir imtihan vesilesidir. Ümidimiz ve istikbalimiz çocuklarımız, Huzur-u İlahi'de bize şefaatçi de olabilir, şikayetçi de. Onları güzel terbiye eder, Allah'ı, Peygamberi'ni sevdirir; atasını, tarihini tanıtır; İslami ölçüler içerisinde örf ve adetlerimizi belletir; helali, haramı öğretirsek bize şefaatçi olurlar. Bunları yapmadığımız zaman da bizden şikayetçi olurlar" denilecek.
     
     Eğitimin önemine çeşitli örneklerle değinileceği hutbede daha sonra şu bilgiler ve tavsiyeler yer alacak:
     "Tarladaki ot, saksıya alınıp bakım yapılırsa çiçek olur. Saksıdaki çiçek tarlaya bırakılıp ihmal edilirse ot haline gelir. Nice taşlar vardır ki işlenince, mücevher olur. Bu nedenle evlatlarımızı sağlıklı, bilgili, kültürlü, çalışkan, dürüst, milli ve dini duygularla dopdolu yetiştirmeliyiz. Bunun yolu da eğitimden geçer. Yüce dinimiz, beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi, kadın-erkek her Müslüman'a farz kılmıştır. Bilgiyi, Çin'de bile olsa gidip almayı tavsiye ederken; bilenlerle bilmeyenlerin bir olamayacağını beyan etmiştir."
     
     Hutbe metninde daha sonra şu görüşlere yer verilecek:
     "Bilgi insanın ışığıdır. Eğitime sırt çevirmek ışığa küsmektir. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) hayatı boyunca cehaletle savaşmış; İslam'ın en büyük düşmanı olarak cehaleti görmüştür. Onun için, İslam'dan önceki döneme "Cahiliyye Devri"; Müslümanların en azılı düşmanı olan kişiye de "Cehaletin babası" manasına gelen "Ebu Cehil" denilmiştir. İslam, Cahiliyye Dönemi'ne son vererek ilim ve irfan çağını açmış, Müslümanların okur-yazar olmaları için her türlü tedbiri almıştır. İnsanlık tarihinin gerçek mimarları ve en büyük öğretmenleri annelerdir. Yarınların anneleri olacak kız çocuklarımızı özenle yetiştirmeliyiz ki; ülkemizin ihtiyaç duyduğu aydın nesli onlar yetiştirecektir. Yeni eğitim-öğretim yılının başladığı şu günlerde, çocuklarımızın okula kaydını yaptırırken kız-erkek ayrımı gibi yanlış bir davranış içine girmeyelim."

Tarsus Haber Ajansı-www.TarsusHaber.Com
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2003 Pazartesi 13:45:55
Güncelleme :30 Ağustos 2004 Pazartesi 17:46:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?