18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kızı için uyumuyor çünkü...

24 saatini dünyada birkaç yüz kişide görülen ve solunum cihazı olmadan uyuduğunda ölme ihtimali olan minik kızı ile geçiren anne, ''Yılın fedakar annesi'' seçildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi'nce ''Yılın fedakar annesi'' seçilmesinden duyduğu memnuniyeti AA muhabiri ile paylaşan Nebahat Genç (39), anne olarak üzerine düşen görevleri yerine getirdiğini söyledi.

Beş yaşındaki kızı Ümmügülsüm'ün ''Santral Hipoventilasyon Sendromu'' (uykuya bağlı solunum bozukluğu) nedeniyle 5 yıldır geceleri solunum cihazına bağlı uyuyabildiğini anlatan Genç, bu yüzden günün 24 saatini kızına ayırdığını bildirdi. Ortanca kızı Zehra'nın da daha önce Lösemi hastalığı geçirdiğini ifade eden anne Genç, ''2-3 yıl onunla uğraştık. İki kızımızın böyle hastalanmasından dolayı herkes bize akraba evliliği yapıp yapmadığımızı soruyor. Akrabalığımız yok'' dedi.

Uyuduğu zaman solunum cihazı desteği olmadan kızının yaşamayacağını ifade eden Genç, Ümmügülsüm dışındaki diğer iki kızıyla da ilgilenmek zorunda olduğunu söyledi. Kızının doğumdan itibaren 3 ay yoğun bakımda kaldığını, daha sonra nefes borusunun delinerek ''Trakeostomi Kanülü'' konulduğunu, solunum cihazının da buraya takıldığını anlatan Genç, şunları kaydetti:

''Kızımın böyle bir hastalığının yanında bir de zatürre olması durumunu daha da ağırlaştırıyor. Bu yüzden geceleri daha kötü olabiliyor. Ben kızımı çok seviyorum ve başına birşey gelmesin diye elimden geleni yapmaya çalışıyorum. 24 saat boyunca kızımın yanındayım özellikle geceleri bir sıkıntı olduğunda uyanıp hemen 112 Acil Servis'i arıyorum. Ekip gelinceye kadar boğazını temizliyorum. Kızımın başına birşey gelmesin diye bir anne olarak elimden geleni yapmaya çalışıyorum.''

''Ben sürekli başında oturuyorum''

Kızının boğazındaki delikten dolayı enfeksiyon kapma ihtimali bulunduğunu anlatan Genç, 3 ayda bir hastaneye kontrole gittiklerini söyledi.

''Gece uyuduğunda solunum cihazına bağlıyorum. Boğazındaki kanül veya cihazın hortumları çıktığı zaman hemen yerine takıyorum. Kızıma bir şey olmasın diye yanında hiç ayrılmıyorum. Gece bir sıkıntı olduğunda onu sakinleştirmeye çalışıyorum. Elektrik gittiği zaman da makinanın şarjı yoksa çok sıkıntı çekiyoruz. Makinanın 3-4 saatlik şarjı oluyor. Oksijen tüpümüz yoktu daha önce o da çok sıkıntı oluyordu. Anadolu Ajansı'nın (AA) yaptığı haber üzerine Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü bize oksijen tüpü hediye etti. Bu durum beni biraz rahatlattı. Elektrik gittiğinde hemen oksijeni açabiliyorum. Gerekli önlemleri alıyorum. Uyuduğu zaman ya da çizgi film izlediği sırada yanında oturup kitap okuyorum. Çok zatürre geçirdiği için ve kanülden dolayı anaokuluna gönderemiyorum.''

''Ümmügülsüm, ileride rahat uyuyabilecek''

Kızının her yıl Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastenesi'nde kontrolden geçirildiğini anlatan Genç, şöyle devam etti:

''Geçen yıl yapılan kontrolde kanülün çıkarılması ile ilgili deneme başarısız oldu. Bu yıl da deneme yapılacak inşallah. Yapılacak son kontrolde eğer boğazındaki kanül çıkarılıp yerine daha kolay nefes alabileceği maske takılırsa Ümmügülsüm daha rahat uyuyabilecek. Onunla yaşamına devam edecek, durumu şimdikinden çok çok iyi olacak. Hasta olma riski ortadan kalkacak. Sıkıntıları azalacak, konuşması belki daha da düzelecek. Kısacası Ümmügülsüm ileride rahatlıkla uyuyabilecek. Çünkü kanülü olduğu için zatürre geçirme olasılığı oluyor devamlı. ''

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi Gençlik Meclisi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Komisyonu Başkan Vekili Pınar Özmen, oda arkadaşı Duygu Maral'ın AA'nın haberinden etkilenerek böyle bir çalışma yapmayı önerdiğini söyledi. Gerekli araştırmayı yaptıktan sonra AA ile irtibata geçtiğini ve anneyi 13 Mayıs Anneler Günü vesilesiyle ''Yılın fedakar annesi'' seçtiklerini aktaran Genç, ailenin gıda, giyim ve sağlık ihtiyaçlarını gidermek için çalışma başlattıklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından Özmen ve beraberindeki Meclis üyeleri Mukaddes Tuncel, Mehmet Tuncel anne Nebahat Genç'e çiçek takdim ederek Anneler gününü kutladı.

AA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2012 Pazar 13:01:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?