18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kızıltepe davası başladı

Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde baba- oğlun öldürülmesiyle ilgili duruşma başladı.

Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde 21 Kasım 2005 tarihinde baba Ahmet Kaymaz (35) ile oğlu Uğur Kaymaz’ın (12) öldürülmesiyle ilgili davanın Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmasına Türkiye Barolar Birliği, İstanbul, Ankara, Adana, Diyarbakır Barosu üyelerinden oluşan çok sayıda avukat, DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili Feleknaz Uca, izleyici olarak katıldı.

Sanık polis memurları, başka yerlere atanması nedeniyle duruşmaya katılmadı. Sanık polis memurları M.K, Y.A, S.A.T. ve S.A. mahkemeye gönderdikleri yazıda, başka kente tayin olduklarını ve ifadelerinin talimatla alınmasını istedi.

Sanık Avukatları Sedat Altun ve Veysel Güler, kamu güvenliği açısından davanın başka bir yere nakledilmesini talep etti.

KAYMAZ AİLESİ PSİKOLOJİK NEDENLERLE İFADE VERMEDİ

Müştekiler, öldürülen Uğur Kaymaz’ın annesi Makbule Kaymaz ve Ahmet Kaymaz’ın annesi Emine Kaymaz, psikolojik olarak hazır olmadıkları için ifade vermek istemediklerini söylediler.

ŞAHİT ANLATIYOR

Duruşmada dinlenen Kaymaz ailesinin komşusu olan tanık Ahmet Tekin, olayı görmediğini, silah sesleri duyduğunu ve düğün zannettiğini belirterek, şöyle dedi:

“Daha sonra silah sesleri devam edince bahçeye çıktım. Silah sesleri kesildi ve polis geldi. Ahmet Kaymaz’ın evini arayacaklarını ve gözlemci olmamı istediler. Kabul ettim. Ev arandı. O sırada savcı geldi. Savcı kim olduğumu sordu. Ben de gözlemci olduğumu söyledim. Savcı ile dışarı çıktık. Cesetler duruyordu. ’Tanıyor musun?’ dedi. Ben Uğur’u tanıdım. Diğer cesedin yüzü kanlar içinde olduğu için ışık getirmelerini istedim. Getirdiklerinde onun da Ahmet Kaymaz olduğunu fark ettim.”

Duruşma, verilen aradan sonra devam edecek.

AKP’Lİ TORUN: BEYANDA BULUNMAMIZ DOĞRU DEĞİL

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu üyelerinden AKP Diyarbakır Milletvekili Cavit Torun, konunun mahkemelik olması nedeniyle kendilerinin yargılamanın gelişimi hakkında açıklamada bulunmalarının, Anayasal olarak doğru olmadığını söyledi.

Torun, Adliye çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Kızıltepe İlçesi’nde Ahmet Kaymaz ve oğlu Uğur Kaymaz’ın öldürülmesi ile ilgili Mardin 2. Nolu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmayı izlemek için geldiklerini belirtti.

Olayı, başından beri yakından izlediklerini ifade eden Torun, şöyle konuştu:

“Konu mahkemelik olduğu için bizim yargılamanın gelişimi hakkında herhangi beyanda bulunmamız Anayasal olarak doğru olmaz. Ancak, burada usullere uygun olarak tartışmalar yapılıyor. Her iki tarafın da avukatları var. Mağdur yakınları da duruşmayı takip ediyor. Sanıkların tayini çıktığı için gelmediklerini gördük; Mahkeme daha sonra bununla ilgili karar verecektir.”

Torun, sanıkların görevlerine iadeleri ile ilgili olarak da, “Ben yetkili merci olsam en azından ilk duruşmadan sonra iade ederdim” dedi.

GÖSTERİ

Duruşma nedeniyle Mardin Adliyesi içinde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Gazetecilerin kamera, fotoğraf makinesi ses kayıt cihazı içeri alınmadı.

Bu arada, bir grup, adliye binası yanında bulunan Valilik önünde gösteri düzenledi.


AA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2005 Pazartesi 15:58:49
Güncelleme :21 Şubat 2005 Pazartesi 16:00:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?