17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

KKTC: Bin 563 kişinin vatandaşlığı iptal edildi

KKTC Bakanlar Kurulu, UBP-DP hükümeti döneminde KKTC vatandaşlığına alınan bin 563 kişinin bu hakkını, yasal olmadığı gerekçesiyle iptal etti.

Başbakan Mehmet Ali Talat başkanlığında dün saat 19:00’da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı, saat 23.10’da tamamlandı. Toplantıda alınan kararları, KKTC Hükümet Sözcüsü, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Hüseyin Celal açıkladı.

Toplantıda rutin konular yanında ekonomik durumla ilgili bazı kararlar alındığını kaydeden Celal, vatandaşlıklar konusunun ele alındığını belirtti. Celal, İçişleri Bakanı Özkan Murat’ın açıklamaları ışığında, seçim öncesinde eski Bakanlar Kurulu tarafından bin 563 kişinin gerekçesiz olarak vatandaş yapılmasıyla ilgili 24 Eylül 2003 tarihli kararın, yapılan inceleme sonucunda iptaline karar verildiğini açıkladı.

Celal, bin 563 kişinin vatandaş yapılması kararının yasanın açık hükümlerine aykırı alındığını, vatandaşlık kararının gerekçeye dayanması ve bir önergeyle Bakanlar Kurulu’na getirilmesi hükümlerine uymadığını belirterek, "O hükümler hiçbir şekilde yerine getirilmemiş. Oldukça da gayri ciddi isim tanımlamalarının olduğu bir karar çıkmış" dedi.

Sayının aslında bin 563’ten daha fazla olduğunu, çünkü kararda falan şahıs eşi ve çocukları gibi ifadeler yer aldığını anlatan Celal, "düğün davetiyesine benzer biçimde vatandaş yapıldığını" söyledi.

Hüseyin Celal, Bakanlar Kurulu’nun sözkonusu kararı, "yasaya aykırılığı nedeniyle ve yasaya uyarak" iptal ettiğini belirtti.

Bu arada Bakanlar Kurulu, dünkü toplantıda KKTC’nin AB’yle uyumunu sağlayacak görüşmeleri yapacak heyetin başkanlığına Büyükelçi Peker Turgud’u getirdi.

İHA-LEFKOŞA
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2004 Perşembe 12:34:20
Güncelleme :26 Şubat 2004 Perşembe 12:36:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?