18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

KKTC artık Avrupa Konseyi'nde

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) alınan yeni bir kararla KKTC’li parlamenterlerin AKPM çalışmalarına doğrudan ve etkin katılımı sağlandı.


Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, AKPM’de bu sabah yapılan bir toplantıda, konuya ilişkin Nisan ayında alınan kararın uygulama memorandumu kabul edildi.

Söz konusu memorandum çerçevesinde, Kıbrıslı Türk parlamenterler bundan böyle genel kurul ve komisyon oturumları dahil olmak üzere tüm oturumlara katılabilecekler. KKTC’li parlamenterlerin söz hakları olacak, ancak oy kullanamayacaklar.

Edinilen bilgiye göre, AKPM’de Kıbrıs’a ayrılan 3 üyeliğin ikisi Rum parlamenterlerce kullanılırken, üçüncüsü uzun yıllar boş kaldı. 1997 yılında alınan bir kararla bu sonuncu üyeliğe sadece Kıbrıs’la ilgili fikirlerini ifade etmek ve sadece komisyon toplantılarına katılmak üzere KKTC’li üye getirildi.

Kıbrıs’taki referandumun ardından 29 Nisan’da alınan bir kararla da Kıbrıslı Türk temsilcinin genel kurul dahil tüm oturumlara katılımı kabul edilmiş, ancak Türk temsilcinin Rum heyetine dahil olacağı belirtilmişti. Kararın bu noktası Türk parlamenterlerce hayal kırıklığı ile karşılanmıştı.

AKPM’de bugün kabul edilen memorandum ile KKTC’li parlamenterlerin Rum heyetine dahil olması şartının kaldırıldığı belirtiliyor.

AKPM genel kurul toplantılarının başlaması dolayısıyla basın toplantısı düzenleyen Schieder, bu sabah yapılan Başkanlık Divanı toplantısında, KKTC’den iki parlamenterin genel kurul toplantılarına davet edilmesine karar verildiğini bildirdi.

Bu kararın KKTC’yi tanıma anlamına gelmediğini belirten Schieder, parlamenterlerin sadece genel kurul ve komisyon toplantılarına katılmalarına karar verildiğini söyledi.

BM Kıbrıs planının Rumlar tarafından reddedilmesinden sonra AKPM genel kurulu, nisan ayında aldığı kararda, KKTC’li parlamenterlerle daha yakın işbirliği olanaklarının araştırılmasını istemişti.

AKPM Başkanlık Divanı’nın aldığı kararla, KKTC’li iki parlamenter genel kurula katılıp konuşma yapabilecekler, ancak bu parlamenterlerin oy hakları bulunmayacak.


TÜRK PARLAMENTERİN TEPKİSİ


AKPM Başkanlık Divanı’nın aldığı karar, Türk parlamenterler arasında memnuniyetle karşılandı.

AKP milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, “Kıbrıs’taki referandumdan sonra ilk kez uluslararası bir kuruluşta, KKTC lehine olumlu ve somut bir karar çıktığını” söyledi. Çavuşoğlu, “Bunun olumlu bir başlangıç olmasını ve devamının gelmesini bekliyoruz” dedi.

CHP milletvekili Ali Rıza Gülçicek de, kararı, KKTC’ye yönelik izolasyonun kaldırılması yönünde önemli bir gelişme olarak niteledi.

Bu arada, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Tery Davis, basın toplantısında bir soruyu yanıtlarken, Kıbrıslı Türk ve Rum parlamenterleri AKPM’de birlikte görmekten mutluluk duyduğunu belirtti ve “Umarım, iki taraf da uzlaşı içinde AKPM’de aynı büroyu paylaşırlar” dedi.

ANKARA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2004 Pazartesi 17:00:42
Güncelleme :4 Ekim 2004 Pazartesi 17:06:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?