19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş: Annan bizi safdışı bıraktı

 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, yarın Birleşmiş Milletler'de (BM) yapılacak görüşmelerde BM Genel Sekreteri Annan'ın Kıbrıs müzakerelerine başlama ihtimali olup olmadığını tespit edeceğini söyledi.
KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, New York'daki KKTC'nin temsilciliğinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bir gazetecinin "Müzakerelerin başlama ihtimali var mı" sorusuna Denktaş, "Annan, yarın müzakere ihtimali olup olmadığını tespit edecektir. Ümit ederim ki görüşmeler Lefkoşa'ya havale edilir" diye cevap verdi.
Müzakerelerin başlaması için BM Genel Sekreteri Annan'ın her iki tarafın da belirli konularda uyum içerisinde olduğunu görmesi gerektiğini söyleyen Denktaş, kendilerinin Rumlar ile kalıcı ortaklık yapmak üzere gelmiş olduklarını belirterek, "Türkiye iyi bir hava yaratmak için çok iyi niyetli jestler yapmıştır, çok ileri adımlar atmıştır ama bu adımları yanlış değerlendirmek isteyenler olabilir. Türkiye'nin istemi daima kalıcı barışı sağlamaktır. Bu kalıcı barışın parametreleri ortadadır. Yıllardır bunun üzerinde durulmuştur. Bu çerçeve içerisinde biz iyi niyetle Rum tarafıyla sağlam, kalıcı ortaklık yapmak üzere gelmiş bulunuyoruz" dedi.
Henüz pazarlık ve görüşme safhasında olduklarını da belirten Denktaş, BM'nin son zamanlarda KKTC'yi safdışı bırakmış olduğunu ve bu konuda Annan'a çok söyleyecekleri olduğunu da belirtti. Denktaş, şöyle devam etti:
"Bu davet hakkında kendisine söyleyeceklerimiz var. Kendisini dinlememiz lazım. Ümit ederiz ki kendisi de bizi dinleyecektir. Davet mektubuna bakarsanız göreceksiniz son zamanlarda Türkiye, Yunanistan ve Rum tarafıyla temas kurulmuştur. Bizimle temas edilmemiştir. Bizi niçin safdışı bıraktığını bilmiyorum ama bırakmıştır. Dolayısıyla bizim kendisine söyleyecek çok şeyimiz var. Buraya Kıbrıs Türkleri'nin haklarını korumak için geldik. Bu hakların iyice korunması için Türkiye'nin Kıbrıs üzerindeki haklarını da çok iyi korumak gerekir. Bizim için Türk- Yunan dengesi çok önemlidir."
Denktaş ve Rum Kesimi Lideri Papadopulos, yarın BM Genel Sekreteri Annan ile ayrı ayrı görüşecek. Yarınki görüşmelerin ardından müzakerelerin Lefkoşa'da devam etmesi bekleniyor. Annan'ın bugün BM Güvenlik Konseyi'ne bir brifing vermesi bekleniyor.
EVRİM ÖCAL - NEW YORK (İHA)
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2004 Pazartesi 21:08:21
Güncelleme :9 Şubat 2004 Pazartesi 23:50:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?