23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

KKTC Cumhurbaşkanlığı için 9 aday

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 17 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olanların Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvuruları tamamlandı.


Adaylık başvuruları saat 17.00’de sona erdi ve 9 kişi cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmak için YSK’ya başvurdu. YSK, adayları yarın geçici olarak ilan edecek.

Ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) cumhurbaşkanı adayı Genel Başkanı Derviş Eroğlu adına Yüksek Seçim Kurulu’na adaylık başvurusu, UBP Genel Sekreteri Salih Miroğlu ve kalabalık bir milletvekili grubunca yapıldı.

Salih Miroğlu, başvurudan sonra yaptığı açıklamada, “UBP’nin seçime son derece önem verdiğini, ülkenin içinden geçtiği kritik sürecin bu önemi daha da artırdığını” belirterek, “UBP, Kıbrıs Türk halkının dünyadaki hak ettiği yeri alması kavgasında önemli bir taraftır” dedi.

DP, İLK KEZ PARTİ ADAYIYLA KATILIYOR

Demokrat Parti’nin (DP) adayı DP Genel Sekreteri Mustafa Arabacıoğlu’nun cumhurbaşkanlığına adaylık başvurusunu, DP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, DP milletvekilleriyle birlikte yaptı.

Serdar Denktaş, başvurunun ardından yaptığı açıklamada, ”kurulduğu günden bu yana Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a destek veren DP’nin ilk kez bir aday çıkardığına” işaret ederek, “Kamplaşmanın değil uzlaşmanın, bölücülüğün değil halkı bütünleştirmenin sembolü olarak DP, Mustafa Arabacıoğlu’nu aday gösterdi” dedi.

Seçimde iddialı olduklarını kaydeden Denktaş, “anayasal sınırlar içerisinde görev yapacak, devleti temsil edecek ve halkın bütününü kucaklayacak bir makam olan cumhurbaşkanlığı için en uygun ismin Arabacıoğlu olduğunu” belirtti.

Mustafa Arabacıoğlu da, “bugüne kadar hep bağımsız aday Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın yanında olan DP’nin kendisini bu göreve layık görmesinden gurur duyduğunu” söyledi. Arabacıoğlu, “Genel seçimlere 4 kez katıldım. Bu çok farklı bir duygu. Bana bunu yaşattıkları için teşekkür ederim” dedi.

ADAYLAR

17 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık başvurusunda bulunanlar şunlar:
1- Başbakan ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat,
2- UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu,
3- Demokrat Parti (DP) Genel Sekreteri Mustafa Arabacıoğlu,
4- Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Genel Başkanı Hüseyin Angolemli,
5- Yeni Parti (YP) Genel Başkanı Nuri Çevikel,
6- Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP) adayı Zehra Cengiz,
7- Yrd. Doç. Dr. Zeki Beşiktepeli (Bağımsız),
8- Arif Salih Kırdağ (Bağımsız),
9- Ahmet Kaymak (Bağımsız-Daha önce de iki kez aday olmuştu).

AA
Yayın Tarihi : 12 Mart 2005 Cumartesi 01:52:37
Güncelleme :12 Mart 2005 Cumartesi 01:55:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?