18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

KKTC kumardan rahatsız

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, kumar gazinolarının ülkeye vergi dışında pek gelir getirmemesinden şikâyet etti.

Bu kişilerin genellikle cuma sabahı gelip pazar akşamı döndüklerini belirten Eroğlu, "Kumar oynayanların veya bu amaçla ülkeye gelenlerin dışarıya pek faydası olmuyor. Gelenler gazinoya kapanıyor. Alışveriş yapmak için eşleri zorlarsa ancak o zaman dışarı çıkıyorlar." dedi. Türkiye'den gelen bir grup gazeteci ile Lefkoşa'da bir araya gelen Derviş Eroğlu, Avrupa ve İngiltere'nin Kıbrıs kumarhanelerini kara para aklama mecrası olarak göstermelerinin de kendilerine sıkıntı vermeye başladığını ifade etti.

Maliye Bakanı Ersin Tatar ise konu ile ilgili olarak KKTC'de bankacılık sisteminin çok sıkı şekilde kontrol altında tutulduğunu ve Merkez Bankası'nın çok hassas olduğunu belirtti.

Zaman gazetesinin haberine göre, Tatar, gazinolardan yıllık 15-20 milyon dolar civarında gelir elde ettiklerini söyledi. Her otelin 70'e yakın odasını kumar müşterileri için ayırdığını aktaran Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ersan Saner ise her yıl ülkeye 450 bin turist geldiğine, bunların 110 bininin yabancı olduğuna dikkat çekti. Ülkeye gelen sadece yabancıların kişi başına 200 dolar harcaması halinde bile Kıbrıs ekonomisinde 2 milyar dolarlık bir canlanma olacağını hatırlatan Turizm Bakanı, "KKTC'nin lokomotif sektörü addedilen turizmden yılda 440 milyon dolar ancak gelir elde edilebiliyor. Bu da ülkeye gelenlerin Kıbrıs esnafına pek uğramadıklarını, günlerini otelde geçirdiklerini doğruluyor." dedi. Bir otel yöneticisinin, "Mesela Kaya Artemis Otel şehre 60 kilometre uzaklıkta. Taksiyle merkeze gitmek 300 lira. Neden merkeze gitsin bu kişiler?" demesi de bazı vatandaşların ülkeye gelişinin sadece otelle kısıtlı kaldığını, esnafa pek yararı olmadığını kanıtlıyor.

KKTC esnafı da iş yapamamalarının önündeki en büyük engelin kumar gazinoları olduğunu söylüyor. Bunlardan mağaza işletmecisi Abdullah Erişik ülkeye yıllık 500 bine yakın turistin geldiğinden haberdar olduğunu ancak gelenlerin çoğunun vaktini kumar gazinolarında geçirmesi sebebiyle turistlerden pek fazla nasiplenemediğini söylüyor. Antika dükkanı sahibi Dilek Koraltan ise kendilerine hep mağazayı erken kapattıkları için şikâyet geldiğini hatırlatarak, "Biz de ticaretin ne demek olduğunu biliyoruz. İş yapsak dükkanı neden erkenden kapatalım? İş yok." diyor.

...
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2009 Salı 09:49:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?