23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

KKTC'de çifte bayram

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bir yandan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlanırken, öte yandan 31 temmuzda Azerbaycan'dan başlayacak direkt uçuşların heyecanı yaşanıyor.

Bugünkü resmi törenlerde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve KKTC Cumhurbaşkanı Talat konuşma yapacak. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, törenler için Ada'ya gelen Türk ve yabancı heyetleri kabul etti.

Talat, Azerbaycan'dan Kuzey Kıbrıs'a doğrudan uçuş başlatılacak olmasının heyecan verici olduğunu vurguladı. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, KKTC'ye gelen, Azerbaycan milletvekillerinin esas hedefinin, izolasyonları kaldırmaya yönelik olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat'la görüşmesi sonrasında gazetecilere açıklama yapan Gül de, ''Türkiye, her şart altında Kıbrıs Türklerinin daima yanında olacaktır, onların refahı için, gelişmesi için, ekonomilerinin çok daha iyi noktalara ulaşması için ve güvenliklerinin ilelebet sağlanması için yanında olacaktır'' dedi.

Azerbaycan-KKTC direkt uçuşları, Uluslararası Haydar Aliyev Havaalanı ile Kuzey Kıbrıs'taki Ercan Havaalanı arasında yapılacak.

31 temmuzda başlayacak ilk uçuşların Azerbaycan Havayolları tarafından değil, İmproteks adlı havayolları şirketi tarafından gerçekleştirileceği belirtiliyor.

CNN TÜRK'e bilgi veren diplomatik kaynaklar, İmproteks havayolu şirketinin Rusya Federasyonu ve Orta Asya Cumhuriyetleri’ne çok sayıda yolcu taşıdığını belirtiyorlar.

Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ açısından 'olumsuz emsal' oluşturabileceği kaygısıyla daha önce, bu tür adımlardan çekinen Bakü'nün bu son kararı Ankara'daki yetkili çevreler tarafından 'çok önemli bir gelişme' olarak değerlendiriliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 30 haziranda Azerbaycan'a resmi bir ziyarette bulunmuştu. Temasları kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, KKTC'ye uygulanan tecridin kaldırılması için somut adım atmaya hazır olduklarını söylemişti.

İki lider, görüşmelerinde Ermenistan ve Kıbrıs sorununu ele almışlardı. Aliyev, KKTC için atmayı düşündükleri adımları şöyle açıklamıştı:

• Bazı şirketler KKTC'de ofisler açacak
• Azerbaycan'dan Kuzey Kıbrıs'a uçuşlar başlayacak
• İşadamları KKTC'ye ticari geziler düzenleyecek
AJANSLAR
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2005 Çarşamba 11:21:06
Güncelleme :20 Temmuz 2005 Çarşamba 11:34:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?