20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

’Kocamdır döver de, sever de’

Türkiye’de, Birleşmiş Milletler’in (BM) öncülüğünde "Kadına Yönelik Şiddete Son" kampanyası başlatılırken, Türkiye’deki kadınların şiddete bakışı, insan hakları savunucularını bile şaşırttı. Kadınların yüzde 39.2’si koca dayağında haklı bir neden bulunacağını düşünüyor. Kadınlar, "cinsel ilişkiyi reddetme" sonucu dövülmelerini de haklı bulduklarını dile getiriyor.

Uluslararası Af Örgütü, kadına yönelik şiddete karşı "dur" diyen bir el simgesiyle imza kampanyası yürütürken, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etüdleri Enstitüsü’nün "Türkiye Nüfus ve Sağlık" konulu araştırması ortaya çarpıcı sonuçlar çıkardı.

Futbolda ölüme yol açan ve son zamanlarda hayatın her alanından Meclis`e kadar büyük bir artış gösteren şiddet ``Toplumsal olarak nereye gidiyoruz?`` sorusunu beraberinde getirdi.

Hacettepe Üniversitesi`nde yapılan bir bilimsel çalışma erkeklerin şiddete daha eğilimli olduğu sonucunu verdi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Akın, ``Kadına Yönelik Şiddet, Nedenleri ve Sonuçları`` başlıklı bir çalışma yaptı.

Çalışmaya göre, 16-25 yaş grubundaki erkeklerde saldırgan davranışlar daha sık görülüyor. Evli kadın ve erkekler arasında da saldırgan davranışların sık görüldüğü belirtilen çalışmada, ``Bireyde içsel baskı hissi, bıkkınlık, öfke ve her an patlayabilir durumda bulunması da şiddet içeren davranışların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir`` ifadesine yerildi.

Çalışmaya göre şiddeti tetikleyen faktörlerden bazıları şöyle:

``-Bireyin yaşama bakışının iyimser ya da kötümser olması da yineleyici şiddet olaylarında etkilidir.

-Bireyin silahlara kolay ulaşabilir olması, onlara aşinalığının bulunmasının yanında, silahlarla ilgili belirli planlarının bulunması önemlidir.

-Uyuşturucu ve alkol kullanımı da saldırgan davranışlar açısından risk içeriyor``.

ŞİDDETTEN EN ÇOK KADINLAR ETKİLENİYOR

Saldırganlık, şiddet eylemleri kargaşa ve terör toplumun bütününü derinden etkiliyor. 30 yaş altı çocuklu kadınlar, kız çocukları, adölesan kızlar ile HIV pozitiv kadınlar olmak üzere her yaştaki kadınlar, bütün çocuklar, yaşlılar, özürlüler, evsizler, mülteciler, göçmenler, etnik azınlık mensupları şiddet açısından en riskli grup arasında sayılıyor.

ÇOCUKLUĞUNDA ŞİDDET GÖREN DAHA SALDIRGAN

Çocukluğunda şiddet gören bir kişinin ``şiddet uygulayan bir yetişkin olma açısından artmış risk taşıdığına`` dikkat çekilen çalışmada, ``Çocuklukta şiddete tanık olmak da artmış şiddet davranışı ile ilişkilidir. Şiddet, kendisine yönelmese bile annesine veya diğer aile üyelerine şiddet uygulandığına tanık olan çocuğun gelecekteki davranışlarını etkileyebilmektedir`` denildi.

CİNAYET BAŞLICA ÖLÜM NEDENİ

21. yüzyılın başında dünyada meydana gelen ölümlerin yüzde 4`ünün nedeninin intihar veya cinayet olduğu bildirilen çalışmada, ``Yapılan tahminlere göre 1998 yılında yaralanmalara bağlı meydana gelen 5.8 milyon ölüm olayının 2.3 milyonu şiddete bağlıdır. Cinayet ve şiddet tüm yaralanmaya bağlı ölümlerin yüzde 13`ünü, intiharlar yüzde 16`sını, savaşlara bağlı ölümler ise yüzde 10`unu oluşturuyor`` denildi.

ŞİDDETE EĞİLİMLİ ERKEK

Çalışmada, şiddet eğilimi olan erkeğin özelllikleri şöyle sıralandı:

``-Sıklıkla terkedilme, kayıplar, yardımsızlık, bağımlılık, güvenlik duygusunda azalma, mahremiyet ile ilgili sorunlar yaşamaktadır.

-Kişilik bozukluğu tanısı alanlara sık rastlanmaktadır.

-İstismar ve şiddetin bulunduğu ailelerde büyümüşlerdir.

-Kendi davranışları ile ilgili inkar, küçümseme, iddiacı ve yalana yönelme şeklinde bir tutum içindedirler

-Şiddetin günlük hayatla başetme yollarından biri olduğu görüşündedir.

-Empati yapma yeteneği zayıftır.

-Kadın ve erkek davranışları konusunda katıdırlar

-Madde bağımlılığı sık görülür.

-Anormal düzeyde kıskançtır``.

Sağlık Bakanlığı`nın ``Herkese Sağlık Türkiye Hedefleri``ne göre, 2020 yılında aile içi, cinsiyetle ilgili ve organize şiddete bağlı yaralanma, sakatlık ve ölümlerin en az yüzde 25 oranında azaltılması planlanıyor.

Sevgilisini dövdü, 2 ay sokakları süpürecek

Orta Amerika ülkelerinden Honduras’ta kongre üyesi Aberlardo Diaz, evlilik dışı çocuklarının annesine kötü muamele etmekten, 2 ay boyunca sokakları süpürme cezasına çarptırıldı.

Hâkim Vivian Linck, Diaz’ın ayrıca, kendisini sürekli dövdüğünü söyleyen Hortencia Fonseca adlı kadından olan 2 kızına ayda 160 dolar vermesine karar verdi. Linck, sokak süpürme cezasına uymazsa Diaz’ın hapse atılacağını kaydetti.

Sevgilisini dövmediğini iddia eden Diaz ise, "Hâkim bir kadındı ve kadınlar birbirlerini korurlar. Karar yanlıdır" diyerek cezaya itiraz etti.

sansursuz.com
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2004 Pazar 16:07:43
Güncelleme :28 Kasım 2004 Pazar 16:10:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?