30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Kola reklamlarına ceza

Reklam Kurulu, "Coca-Cola Zero" ile "Pepsi Max" reklamlarında kullanılan "sıfır şeker" tanımlamasını yanıltıcı ve aldatıcı bularak her iki reklama ayrı ayrı 60 bin YTL para ve reklam durdurma cezası verdi. 

Reklam Kurulu, Ağustos ayındaki son toplantısında aldığı kararları açıkladı. Kurul, Coca-Cola Meşrubat Pazarlama Danışmanlık Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait "Coca-Cola Zero" ve Pepsi Cola Servis ve Dağıtım Ltd. Şti.'ye ait "Pepsi Max" markalı ve Alkolsüz İçecekler Tebliği kapsamında "kola" olarak nitelendirilen içeceklere ilişkin çeşitli mecralarda yayınlanan reklamlarda kullanılan "sıfır şeker" tanımlamasını inceledi. 

Bu konuda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın görüşlerini de dikkate alan Kurul, Türk Gıda Kodeksi-Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği'nde belirtilen besin ögelerine ilişkin beyan koşullarına riayet edilmesi kaydıyla kullanılması uygun görülen "şekersiz" ifadesinin yerine, "sıfır şeker" tanımlamasının kullanılması suretiyle, ürünlerde hiç şeker bulunmadığı izleniminin yaratıldığına ve dolayısıyla bahsi geçen reklamların tüketicileri yanıltıcı ve aldatıcı nitelikte olduğuna karar verdi. 

Bu durumun, Tüketicinin Korunması Kanunu'nun ilgili maddelerine aykırı olduğunu belirleyen Kurul, Coca-Cola Meşrubat Pazarlama Danışmanlık Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Pepsi Cola Servis ve Dağıtım Ltd. Şti. hakkında ayrı ayrı olmak üzere ulusal düzeyde 60 bin YTL idari para ve anılan reklamları durdurma cezası verdi. 

PEGASUS'A 60 BİN YTL PARA CEZASI 

Kurul ayrıca Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş.'ye ait olup, www.flypgs.com adresli internet sitesinde yayınlanan ve 350 bin bedava bilet satışının yapıldığı ifade edilen "Bedava Bilet Kampanyasına Yoğun İlgi Devam Ediyor!!!..." başlıklı reklamlarda; "0 YTL" üzerinden bilet satışı yapıldığı izleniminin oluşturulmasına karşın belirtilen fiyata vergiler ve diğer ücretlerin dahil edilmediğini tespit etti. 

Söz konusu reklam ve ilanların, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un "Fiyat Etiketi" ile Etiket, Tarife ve Fiyat Listeleri Yönetmeliği ve Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğe uygun olmadığını saptayan Reklam Kurulu, reklam veren Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş. hakkında ulusal düzeyde idari para ve anılan reklamları durdurma cezası verilmesini kararlaştırdı.
Kurul, söz konusu fiilin bir yıl içerisinde tekrar edilmesi nedeniyle para cezasını iki katına çıkararak 120 bin YTL olarak uyguladı. Reklam Kurulu ayrıca, sağlık, kişisel bakım ve kozmetik, turizm, eğitim gibi alanlarda örtülü reklam ve diğer başlıklar altında incelediği çok sayıda reklama para ve durdurma cezalarını ayrı ayrı verirken bazı reklamlara ise her iki cezayı birlikte uyguladı.

AA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 19:47:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
M.SALİH ÖZBEY IP: 88.253.97.xxx Tarih : 3.09.2008 02:16:01

ŞEKER HASTALARI BU KONUYŞU ES GEÇMEYİN İnsanların, sağlığına ZARAR veren İÇECEKLERİ ve HALKI KANDIRARAK REKLAM yapan, COCA-COLA ve PEPSİ, şirketlerine, 60 bin YTL Para cezası verenleri, Ben Şahsen PROTESTO ediyor ve de lanetliyorum ! Buna, Düpedüz, SATILMIŞLIK denir ! İnsan, SAĞLIĞI, bu kadar UCUZ MU ! Bu Kola şirketleri ,DERHAL, kapatılmadır ! Elde ürünler, İMHA edilmelidir ! Hele şu ramazan günlerinde , Özellik ŞEKER HASTASI OLANLARA TAM BİR ZEHİR gibi tesir eder ! Şahsen,bu işten, O kadar zarar gördüm ki TARİF edemem ! Şeker yok diye, Bu kolaları içtim, yemek aralarında, Şekerim, şu sıralar sürekli, 300 ile 400 arasında , seyir ediyor ! Ha bire ÜNSİLİN ve ilaç alıyorum ! Ayaklarım, şişti ! Bunu DOKTORUMLA görüşüp, SEBEP’İN bu ,KOLALAR ise, Raporla, Hukuki yollara baş vuracağım ! BÖYLE KEPAZELİK OLMAZ, 60 bİN YTL, para cezası ile kurtulamaz CAN DÜŞMANI SAHTEKARLAR ! bunların, yaptığı ŞEREFSİZLİKTİR düpedüz ! ŞEKER HASTALARININ ÖLÜMÜNE SEBEP OLMAK gibi bir şey ! Kolay kurtulacaklarını, sanmıyorum ! ŞEKER HASTASI ARKADAŞLAR HAYDI, BU DAVAYA SAHİP ÇIKALIM !