20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Komisyon’un hedefi tam üyelik

Alman muhalefetinin Türkiye için ortaya attığı ”imtiyazlı ortaklık” önerisine yakınlık duyanların sayısı artarken, AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, Komisyon’un hedefinin Türkiye ile tam üyelik müzakereleri olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği ülkelerinde, Türkiye’nin üyeliği konusu hareretli bir şekilde tartışılıyor. Tartışmaların kilitlendiği nokta ise Türkiye karşıtlarının ortaya attığı ”imtiyazlı ortaklık” önerisi. Alman muhalefeti Hristiyan Birlik partilerinin üyeliğe alternatif olarak sunduğu bu öneriye özellikle Fransız politikacıların giderek yakınlık duyduğu dikkat çekiyor.

Fransa’da geçtiğimiz günlerde iktidar partisi Halkçı Hareket Birliği’nin başına gelen Nikolas Sakrozy’den sonra Fransa’nın eski cumhurbaşkanlarından Valery Giscard d’Estaing de Türkiye’ye imtiyazlı ortaklık önerilmesi gerektiğini yüksek sesle dile getirmeye başladı. Türkiye’nin üye olmasıyla AB’nin en büyük nüfuslu ülkesi konumuna geleceğine ve AB projesinin doğasını değiştireceğine dikkat çeken d’Estaing, Türkiye’ye başka bir şey sunmak gerektiğini dile getirdi.

Schröder’e mektup

”İmtiyazlı ortaklık” önerisinin en çok tartışıldığı ülke ise Almanya. Bu öneriyi ilk ortaya atan ana muhalefet Hristiyan Demokrat Birlik Genel Başkanı Angela Merkel bir kez daha bu talebini yineledi. Türkiye’ye tam destek veren Başbakan Gerhard Schröder’e Hristiyan Sosyal Birlik Genel Başkanı Edmund Stoiber ile birlikte bir mektup gönderen Merkel, hükümetin bu konuda tavrını eleştirdi.

Mektupta Türkiye’ye verdiği destek nedeniyle uyarıda bulunan Merkel ve Stoiber, Schröder’den bu konudaki tavrını değiştirmesini istedi ve ”imtiyazlı ortaklık” önerilmesini istediler. Ancak Hükümet Sözcüsü Bela Anda, bu aleplere karşılık verdiği yanıtta, Federal Hükümet’in tutumunda değişikli yapmayacağını ve Türkiye politikasını değiştirmeyeceğini söyledi.

"Hedef tam üyelik müzakareleri"

AB Komisyonu’da alternatif önerileri reddetti. Türkiye için ”B Planı”nın söz konusu olmadığına dikkat çeken AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, Komisyon’un Türkiye ile tam üyeliği hedeflediğini söyledi. Fransa ve diğer AB ülkelerinde gündeme gelen ”imtiyazlı ortaklık” önerisine olumsuz baktıklarına işaret eden Rehn, Berliner Zeitung gazetesine verdiği demeçte müzakare tarihi konusunda ise 2005 yılının Nisan ayı sinyalini verdi.


DW TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2004 Pazartesi 13:58:08
Güncelleme :6 Aralık 2004 Pazartesi 14:01:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?