19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

'Komşu'da iktidar değişti: Zafer Yeni Demokrasi'nin

Yunan televizyonları, Yunanistan'da bugün yapılan genel seçimlerin galibinin anamuhalefet Yeni Demokrasi Partisi (YDP) olduğunu ilan ettiler.

Televizyonlar, Yorgo Papandreu'nun liderliğindeki PASOK'un seçim yarışını Kostas Karamanlis'in liderliğindeki YDP'nin 5 ila 7 puan altında tamamladığını duyurdu. Oy verme işleminin saat 19.00'da sona ermesinin hemen ardından 5 büyük televizyon kanalı, zaferin YDP'nin olduğunu bildirdi. Yunan devlet televizyonu da yaptırdığı anketin YDP'nin yüzde 45.5, PASOK'un 40.2 oy aldığı sonucunu verdiğini belirtti.

Partilerinin zafer kazanması beklentisi içindeki YDP taraftarları, Yunan televizyonlarının anket sonuçlarını açıklamasının hemen ardından sokaklara döküldü. Partilerinin mavi bayraklarını ve Yunan bayrakları taşıyan binlerce YDP'li, başta Yunan Parlamentosu'nun önündeki Sintagma Meydanı olmak üzere meydanları ve caddeleri doldurdu.

YDP'liler, başta Atina ve Selanik olmak üzere kentlerin caddelerinde çok sayıda araçtan oluşan zafer konvoyları oluşturdular.

Bu tablonun sürmesi halinde neredeyse 20 yıldır aralıksız olarak ülkeyi yöneten PASOK iktidardan gidecek.

Yunan televizyonlarına göre Kostas Karamanlis liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi 5 -7 arasında önce gidiyor.

PASOK liderliğini geçen ay devralan Dışişleri Bakanı Yorgos Papandreu ise son dakikada oranları yaklaşık yüzde 10'u bulan kararsızların desteğini yanına çekmeyi amaçlamıştı.

Her iki lider de Yunan siyasetinde nesillerdir etkili olan ailelerden geliyor.

Papandreu'nun babası ve büyük babası eski başbakanlar.

Karamanlis ise partinin kurucusu ve eski başbakan Konstantin Karamanlis'in yeğeni.

Portre: Kostas Karamanlis

Muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi’nin lideri Kostas Karamanlis Yunanistan'ın yakın tarihinin en etkili siyasetçilerinden biri olan Konstantin Karamanlis’in yeğeni.

Kostas Karamanlis 1980’lerde daha öğrenci olduğu dönemlerden itibaren parti saflarında sivrilmeye başladı.

1996’da partinin uğradığı seçim yenilgisi ardından parti yönetimi değişikliğe uğrarken, son anda sürpriz bir şekilde liderliğe geldi. Karamanlis böylece ülkenin de en genç siyasi lideri oldu.

Pek çokları bu gelişmeyi adam kayırmacılığın bir örneği olarak niteledi. Ancak 8 yıldır parti lideri olan Karamanlis, aradan geçen sürede disiplinsizliği ile ünlü partinin iplerini eline aldı ve 1980’lerden bu yana Kostas Simitis liderliğindeki sosyalistlerin karşısında en çetin ve zorlu muhalefet olarak çıkmasını sağladı.

Karamanlis partinin eskimiş bazı muhafazakar fikirlerini elden geçirerek yenilikçi, cazip tasarılara dönüştürdü.

Parti 2000 yılı genel seçimini kılpayı kaybetti ve o dönemde gözlemciler 'Karamanlis bir sonraki sefere şeytanın bacağını kıracak' diyorlardı.

Karamanlis daha önce hiç, seçimle gelinen bir makamda görev yapmadı. Muhalifleri bu noktaya işaret ederek deneyimsiz bir lider olduğunu savunuyorlar.

Yeni Demokrasi lideri, dış politika alanında amcasına bir borcu olduğunu söylüyor. Konstantin Karamanlis Yunanistan’ı 1979’da Avrupa Ekonomik Topluluğu’na sokan kişi. Kostas Karamanlis de Avrupa’yla daha fazla entegrasyonu savunuyor.

Konstantin Karamanlis ise önce 1955 ile 1963 ardından 1974 ile 1980 arasında Yunanistan Başabakanı’ydı. Atina’da askeri cuntanın iktidara gelmesi ardından 1960’ların ortalarından 1970’lere kadar Paris’te kendi isteğiyle sürgün hayatı yaşadı.

Ülkeye dönüşü büyük bir olay olan Karamanlis, Yunanistan’da demokrasiyi yeniden canlandırmak amacıyla Yeni Demokrasi’yi kurdu. Parti o zaman merkez sağ grupları bir çatı altında birleştiren ılımlı bir oluşumdu.

Bir okul müdürünün oğlu olarak yetişen amca Konstantin’in kişiliği çok daha katı olsa da, 47 yaşındaki yeğen, Kostas Karamanlis daha esnek, güleryüzlü bir sima olarak biliniyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Atina’da eğitim gören Kostas, ayrıca futbol merakı ile tanınıyor.

Seçilirse amcasının 1955’te 48 yaşındayken seçilmesiyle elde ettiği en genç başbakan unvanını da devralacak olan 47 yaşındaki Karamanlis özellikle hayır işleri alanında son derece faal olan Natassa Karamanlis ile evli.

1998’den bu yana evli olan çift sürekli kameralar önünde birlikte yer alıyor ve Bayan Karamanlis eşinin imajını güçlendiren önemli bir unsur olarak görülüyor. Çiftin 2003’te dünyaya gelen ikiz çocukları var.

sansursuz.com - İHA
Yayın Tarihi : 7 Mart 2004 Pazar 21:21:30
Güncelleme :8 Mart 2004 Pazartesi 04:21:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?