22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Konut Fiyatları New York'u Solladı

İstanbul emlak piyasasının yeni gözdeleri "residence" adı verilen konutlar... Metrekaresi 15 bin dolara kadar çıkan konutlar milyon dolarlarla alıcı buluyor.

İstanbul'da gün geçtikçe şişen emlak fiyatları Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras'ın aklına New York'u getirdi. Acaba New York'ta daire fiyatları ne kadardı?...

Güngör Uras/Milliyet

İstanbul'da konut fiyatları şişmeyi sürdürüyor. Şimdilerde "residence" adı verilen konutların 100 metrekaresinden 1.5 milyon dolar istenilmeye başlandı. 

Bu büyüklükte konutun New York şehrinin en ilgi gören semtlerindeki fiyatı 1.1 milyon dolar. 

İstanbul'da, Büyükdere Caddesi üzerinde Deva ve Fako İlaç fabrikalarının binaları arasına sıkışmış eski bir fabrika binası konuta dönüştürüldü. Binadaki 114 daire "residence" adı ile kısa sürede satıldı. Yapanların anlatımına göre, 100 kişilik bir bekleme listesi oluştu. 

Bu binayı yapan şirketin ortağı, ünlü işadamı Akfen'in patronu Hamdi Akın, Menekşe Ataselim ile yaptığı söyleşide, "Bu işten çok keyif aldım. Birinci sınıf arsa bulduğum sürece devam edeceğim. İlk daireler ucuza gitti. Satışlara metrekaresi 2.900 dolardan başladık. 4 bin dolara bitti. Oysa ikinci el satışlar başlayınca metrekare fiyatları 8-9 bin doları buldu. Yan tarafımızdaki Sapphire'de metrekaresi 10 bin dolara daire var. Fiyatı talep belirler. Şimdi 10 bin dolar derim, 15 bin dolara çıkarız" diyor.

En pahalı konut New York'ta
Bu söyleşi üzerine merak ettim. "Acaba New York'ta fiyatlar nedir?" diye araştırdım. ABD'de konut krizi var ama... Ama taşrada var. New York bir başka şehir. Dünyada parası olan New York'ta, hem de New York'un göbeği Manhattan'da konut alır. 

Manhattan'daki konut piyasasıyla ilgili haberleri veren "Prudentiel Douglas Elliman Real Estate" firmasının 2007 yılı üçüncü üç aylık raporunu buldum. 

Rapordan bilgi aktarmadan ufak açıklama yapayım. New York'un en gözde semti Manhattan'da 3 tür konut var: (1) Condo denilen müstakil tapulu konut (2) Co-op denilen iştirak halinde mülkiyete dayalı konut (3) Lüks konut. New York'taki yeni yapılardaki inşaat kalitesi ve binaların imkânları bizim inşaatlarınkiyle karşılaştırılamayacak kadar üst çizgidedir. Hele lüks denilenler gerçekten lükstür.

İstanbul uçuyor

İşte sizlere New York'taki emlak piyasasıyla ilgili bilgiler:

Konutların ortalama metrekare fiyatı, Condo'da 11.200 dolar, Co-op'ta 10.200 dolar, lüks konutlarda 20.000 dolar.
Ortalama daire satış fiyatı, Condo'larda 1.6 milyon dolar, Co-op'larda 1.1 milyon dolar, lüks konutlarda 5 milyon dolar. 

Manhattan bölgesindeki ortalama konut fiyatının metrekaresi 1.100 dolar. Konutların ortalama satış fiyatı 1.3 milyon dolar. Manhattan bölgesindeki konut fiyatları bir yıl önceye göre yüzde 9 oranında artmış. 

Manhattan'da temmuz-ağustos-eylül aylarında 3.499 konut satılmış. Geçen yıl aynı dönemde 2.113 satış olmuş. Satış için bekleyen 5.204 konut var. Yılın üçüncü üç aylık döneminde satışa sunulan konut ortalama 123 günde alıcı bulabilmiş. Bu süre geçen yılın aynı ayında 150 gün imiş. 

Görünüz, biz nasıl da "Küçük Amerika" olduk! Görünüz, İstanbul'daki konut fiyatları nasıl da New York'u geçmiş durumda!

Kenthaber
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2007 Çarşamba 16:45:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?