23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Kopan kola rekor tazminat!

2000 yılındaki cezaevi operasyonunda ağır iş makinaları tarafından kopartılan kolunun bir köpeğin ağzında bulunmasından sonra devlete dava açan Saçılık, rekor tazminat aldı.


Burdur Cezaevi’ne 5 Temmuz 2000 yılında düzenlenen ve 80 tutuklunun yaralanmasıyla sonuçlanan operasyonda iş makinasıyla kopartılan kolu daha sonra köpeklerin ağzında bulunan Veli Saçılık’ın Adalet ve İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı davada Antalya Birinci İdare Mahkemesi ilgili Bakanlıkları rekor düzeyde tazminat ödemeye mahkum etti. Mahkeme devletin "yaşama hakkınnı parçası olan vücut bütünlüğünü ihlal ettiği"ni vurgulayarak Adalet ve İçişleri Bakanlığı’nı tamamen kusurlu buldu.

İdare Mahkemesi, her iki bakanlığın "Saçılık’ın terör suçlusu olduğu ve diğer suçlularla beraber isyan çıkararakdevlet otoritesini zayıflatmaya çalıştığı" iddiasıyla davanın reddi talebini ciddiye almadı. İdare Mahkemesi kararında şöyle denildi: Devletin idaresi altında olan ceza ve tutukevlerindeki kişilerin vücut bütünlüğüne gerek üçüncü kişiler tarafında yapılacak saldırıları bertaraf etmek, devlet erkini kullanan kamu idarelerinin görevleri arasındadır."

Cezaevlerinin iç ve dış güvenliğinin sağlanmasının ilgili bakanlıkların görevleri arasında olduğu ifade edilen kararda, gerekli önlemlerin zamanında alınarak, isyan ve toplu karşı koyma hareketlerinde kullanabilecekleri her türlü materyalleri (kesici, delici, her türlü patlayıcı madde) cezaevine sokmalarının engellenmesi gerektiği vurgulandı.

Kararda "Kişelirin can güvenliğini mümkün olduğunca riske atmadan orantılı güç kullanılmak suretiyle yapılması gerektiği" ifade edildi. Kararda şöyle denildi: "İş makinası tarafından dışardan cezaevi duvarında açılan delikten hava almak için çıktığı sırada iş makinası tarafından kolundan yaralandığı anlaşılmaktadır" denilen karada, operasyon sırasında iş makinası kullanmanın iç ve dış güvenliğinin korunmasında olağan ve mevzuatta görülen bir yöntem değildir. Kaldı ki göz yaşartıcı bombalarla zaten etkisiz bir hale gelmiş olan davacın zaten kolluk güçlerine zarar verecek bir durumda değilken, davacının sağ kolu dirsek üzerinden koparılmıştır"

İki bakanlığın 100 bin YTL maddi ve 50 Bin YTL manevi tazminata mahkum eden mahkeme, bunun olay tarihinden bu yana ödenmesini kararlaştırdı. Buna göre her iki Bakanlık, yaklaşık 400 bin YTL tazminat ödeyecek.



Birgün-İnan Gedik
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2005 Pazartesi 16:58:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?