17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Kore'den Hollanda'ya hüzünlü bir aşk öyküsü

Bir Türk askerinin Kore'de savaşırken tanıştığı Suriyeli hemşireyle yaşadığı büyük aşk, gazinin ölümünden sonra yine alevlendi. Gazinin Bursa'nın Gemlik İlçesi'ndeki kızı, babasının Suriyeli sevgilisinden olan üvey kardeşini arıyor.
Edinilen bilgiye göre, 25 Eylül 1950'de Kore'deki Türk birliğine katılan Talip Yıldız, ilk çatışmada yaralandı. Yıldız, askeri hastanede tedavi görürken, burada görevli Suriyeli hemşire Melha Ejda ile tanışarak, büyük bir aşk yaşadı. Ancak bir çatışma sonrası esir düşen Yıldız, sevgilisinden ayrı düştü.
Bulunduğu esir kampından firar eden ve savaşın bitmesinin ardından Türkiye'ye dönen Talip Yıldız, Gemlik'te evlendi. İlçede zeytincilik yaparak geçimini sağlayan Yıldız, daha sonra eşiyle birlikte Hollanda'ya göç etti ve burada 4 çocuğu oldu. Bu sırada, Suriyeli hemşire Melha Ejda adlı bir erkek çocuk dünyaya getirdi ve Yıldız ile birlikte kararlaştırdığı gibi oğluna ''Barbaros'' adını verdi.
Suriyeli hemşire, daha sonra kucağında çocuğuyla Türkiye'ye gelerek Talip Yıldız'ı aramaya başladı. Ejda'nın Mersin'de başlayan yolculuğu, Gemlik'e kadar uzandı. Ancak, Yıldız Hollanda'da olduğu için, Ejda'nın çabaları sonuç vermedi. Bunun üzerine Hollanda'ya giden Suriyeli hemşire, bütün aramalarına rağmen başkasıyla evlenen aşkını bulamadı.
Bu arada Talip Yıldız'a, Melha Ejda'nın kendisini aradığı söylenmesine rağmen, aile düzenini bozmamak için eski sevgilisi araştırmadı. Ejda ise, artık Yıldız'ı bulmaktan ümidini keserek, Suriyeli bir diplomatla evlendi. Ancak, diplomat daha sonra öldü.
Bu defa oğlu Barbaros, babası Talip Yıldız'ı aramaya koyuldu. Barbaros da babasını bulmak için Gemlik'e, ardından da Hollanda'ya gitmesine rağmen bir sonuç elde edemedi.
Kore gazisi 1994 yılında ölürken, Melha Ejda ile yaşadığı aşk ve üvey kardeşi görme isteği bu kez Yıldız'ın büyük çocuğu Gül Uğursoy'un rüyalarına girmeye başladı. Gül Uğursoy, eşi Mustafa Uğursoy ile Barbaros ve Melha Ejda'yı aramaya başladı. Suriye Başkonsolosluğu'ndan bu konuda bilgi alamayan Uğursoy, Talip Yıldız'ın asker arkadaşlarından Melha Ejda'nın halen Mersin'de, Barbaros'un ise Antalya'da yaşadığı bilgisini aldı.
Gül Uğursoy, Melha Ejda'nın büyük aşkını halen yaşattığına inandığını belirterek, ''Bu benim rüyalarıma giriyor. Türkiye'ye ilk geldiğinde o zamanın büyük gazetelerine ilan bile vermiş. Ama babamız sağken bir türlü bu görüşme olmamış'' dedi.
Melha Ejda ve Barbaros'u görmeyi hem kendilerinin hem de annelerinin istediğini anlatan Uğursoy, ''Mersin ve Antalya valiliklerine başvurarak yardım isteyeceğiz. Hep onlarla görüşeceğimizi umut ederek yaşıyorum. Görenler ve bilenlerin bize başvurmasını istiyorum. Şu ana kadar çabalarımızdan sonuç alamadık. Umarım bu görüşme sağlanır'' diye konuştu.
HURŞİT TOPAL - BURSA (İHA)
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2004 Çarşamba 17:55:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?