19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Korsakoff Hastalığı AİHM'de

Vernike Korsakoff hastalığı uzun süre aç kalanlarda ve bünyesinde B1 vitamini azalanlarda görülüyor. Hastalık yürüme güçlüğü, denge bozuklukları ve hafıza kaybına yol açıyor.

Şu anda 500 Korsakoff hastası var. Bunlardan 188’i Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in affıyla geri kalan ise Adli Tıp Kurumu’nun raporları "sağlıkları cezaevlerinde kalmalarında uygun değildir" raporlarıyla tahliye edildi.

Adli Tıp’tan "cezaeninde kalabilir" raporu

Ancak 2003 yılının haziran ayından itibaren Adli Tıp Kurumu, raporları değiştirmeye başladı. Aynı kurum aynı kişiler hakkında bu kez "cezaevlerinde kalabilir" raporu verildi. Tahliye edilen mahkumlar birer birer cezaevlerine geri gönderildi.

Cezaevine gönderilen mahkumlardan 54’ü AİHM’e Adli tıp kurumu aleyhinde dava açtı. 34 başvuruya kabul eden mankeme, bazı mahkumlarla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

AİHM heyet gönderdi

Şikayetleri yerinde dinlemek isteyen AİHM’in aralarında doktor ve hukukçuların da bulunduğu sekiz kişilik heyeti İstanbul’da incelemelere başladı. İlk olarak Bayrampaşa Cezaevine giden heyet Korsakoff hastası mahkumlarla ve cezaevi yönetimiyle görüştü. Heyet, Tekirdağ ve Kandıra cezaevlerinde de incelemelerde bulunacak.

Adli Tıp Kurumu, İstanbul Tabib Odası ile göreşecek olan heyet bir hastanede de dışarıdaki Korsakoff hastalarından bazılarını muayene edecek. Heyet, cumartesi gününe kadar Türkiye’de görüşmelerde bulunacak.
cnn türk-ümran safter
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2004 Salı 16:33:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?