23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Korsancılar yandı!

Hükümet, tartışmalara yol açan ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bile hakkında ’caiz değildir’ diye fetva verdiği korsan kitap ve CD satışına karşı sert tedbirler alıyor.

Bu çerçevede harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, yasa taslağı hazırlıklarına başladı.
Korsan kitap ve CD satışlarıyla ilgili olarak hiçbir ülkede rastlanmayan çok ağır cezalar geliyor. Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan taslağa göre, artık açıkta kitap ve CD satışı yasaklanacak. Sertifikasız satış yapılamayacak ve cezalar ise 50 milyar liradan başlayacak. Korsan kitap ve CD satışları ’organize suç’ kapsamına alınacak ve ’kamu suçu’ muamelesi görecek. Yeni yasa şu tedbirleri içerecek:

- Belediye Kanunu’nda ve Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu’nda değişiklikler yapılacak.

- Korsan kitap ve CD satışı ’organize suç’ kapsamına alınacak.

- Bu tür satış yapanlar ’kamu suçu’ işlemiş kabul edilecek.

- Kanunun uygulanması için hapis cezaları indirildi, ancak suçun niteliği ağırlaştırıldı. Buna göre ’korsan CD’yi üretenlerle korsan kitabı basanlar’ ayrı, bunları sokakta satanlar ayrı işlem görecek. Sokakta korsan satış yapanlara 50 milyar liraya kadar para cezası ve 1 ile 3 yıl hapis cezası öngörülüyor. Üretenler için de para cezası 50-150 milyar lira arasında değişecek. Bunlar için de öngörülen hapis cezası ise 1 ile 3 yıl.

- Fikir ve sanat eserleri satışı yapacaklar Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan sertifika almak zorunda kalacaklar.

- Tüm eserler ve eser satışı yapan yerler bakanlık kayıtlarına işlenecek.

Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, korsan kitap ve CD satışlarında yılda 300 milyon dolar para trafiği var. Bu paranın vergisi alınamıyor. Korsancılara karşı zabıta dışında herhangi bir önlem de alınamıyor.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2003 Salı 00:00:30
Güncelleme :30 Aralık 2003 Salı 23:13:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?