29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Korsanlarla Mahmutpaşa pazarlığı

Gürcistan'da savaşın eşiğine gelen iki süper gücü, korsanlar barıştırdı. Somali'de kaçırılan gemi için Rusya ve ABD bölgeye savaş gemisi yollayarak ortak hareket etti. BM'nin düşüremediği gerilimi, korsanlar düşürdü. 
 
Gürcistan'da yaşanan savaş sonrasında savaş gemileriyle karşılıklı güç gösterilerinde bulunarak gerilimi tırmandıran Rusya ve ABD'yi korsanlar biraraya getirdi. Kenya'ya silah taşırken Somali açıklarında kaçırılan Ukrayna bandıralı şilebi kurtarmak üzere ABD ve Rusya savaş gemileri harekete geçti. Karadeniz'deki soğuk hava yerini okyanusun ılıman iklimine bıraktı. 

Rusya ile ABD'yi biraraya getiren süreç, “MV Faina' adlı Ukrayna gemisinin, Perşembe günü Kenya'ya doğru yol alırken Somali açıklarında korsanlar tarafından ele geçirilmesiyle birlikte başladı. Gemide 33 Rus yapımı T-72 tank, askeri mühimmat ve yedek parçalar bulunduğu açıklandı. Bu gelişme üzerine Hint Okyanusu sularında korsan avına başlayan Rus fırkateyni Nüstraşimi'nin (Korkusuz) ardından, füze güdümlü Amerikan destroyeri USS Howard, korsanların silahları karaya çıkarmalarını engellemek için Somali açıklarına geldi.

KAÇMA İHTİMALLERİ YOK

Korsanların ele geçirdiği şilep, Somali'nin Puntland bölgesi açıklarında demir attı. Özerk bölgenin üst düzey yetkililerinden Bile Mohamoud Qabowsade, “Korsanların peşindeki üç savaş gemisinden ikisi, kaçırılan şilebe çok yakın” dedi. Kuşatmayı kıyıdan izleyen Somalililere göre, korsanların yükleriyle kaçma ihtimali yok. Amerikalı subaylar, yaklaştıkları gemideki korsanlara hoparlörden seslendiler ve geminin yükünü asla denize boşaltmamaları uyarısı yaptılar.

BİR MÜRETTEBAT ÖLDÜ

Gemide 21 kişilik mürettebat bulunması müdahaleyi zorlaştırdı. Korsanların sözcüsü Sugule Ali adındaki kişi, 20 milyon dolarlık fidye istediklerini, aksi takdirde gemideki tankları denize dökeceklerini açıkladı. Rehin alınan geminin kaptanı Viktor Nikolosky ise üç savaş gemisinin çok yakınlarında bulunduğunu belirtti. Nikolosy, geminin Rus asıllı mürettebatından birinin de hipertansiyondan dolayı hayatını kaybettiğini açıkladı.


Tahtakale usulü pazarlık

Gemiyi ele geçiren korsanlarla, yetkililer kıran kırana bir pazarlık yürüttü. Kapıyı 35 milyon dolardan açan korsanlar, sıkı pazarlıktan sonra 20 milyon dolara kadar düştü. İşte, müthiş pazarlığın telsiz kayıtları:

Korsan: 35 milyon dolar verin, gemiden çıkıp gidelim.

Yetkililer: Size kesinlikle para veremeyiz. Derhal teslim olun.

Korsan: Bizim şakamız yok. Parayı verin. Yoksa tankları denize atacağız.

Yetkililer: Bu para çok, ödenmesi mümkün değil.

Korsan: Tamam. Rakamı 30 milyon dolara çekiyoruz.

Yetkililer: Mümkün değil. Bu işin sonu yok. Çevreniz sarıldı.

Korsan: Bakın sabrımız tükeniyor. Size son bir teklif yapıyoruz. 20 milyon dolar verin. Bu iş bitsin

Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2008 Salı 07:40:23
Güncelleme :30 Eylül 2008 Salı 09:21:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?