19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Korumayın, yargıya gönderin

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin 1 milyon dolar karşılığı iş takibi yaptığı iddiaları konusunda, “Yapılması gereken Şaban Dişli’yi kenara çekmek, ondan uzak durmak değildir. Yapılması gereken, Dişli’nin dokunulmazlığını kaldırmak, bağımsız yargıya göndermek ve dişlerine takılan 1 milyon doların hesabını sormaktır” dedi. 

Gazetecilerin iddialarla ilgili görüşünü almak istemesi üzerine yazılı bir açıklama yapan Baykal, “Rüşvet olayının artık bir Şaban Dişli olayı olmadığını, bir AKP olayı haline geldiğini” belirterek, “Dişli’nin iş takipçiliği yaparak 1 milyon dolar alması somut ve belgeli bir rüşvet olayıdır” ifadesini kullandı.

‘Rüşveti savundu’ 

Dişli’nin, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun belgelere dayalı açıklamalarının ardından 6 gün sonra basın toplantısı düzenlendiğini anımsatan Baykal, “Yanına AKP’nin Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ’ı da almıştır ve Bozdağ büyük bir pişkinlikle, milletin gözünün içine baka baka, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dişli’nin aldığı belirtilen rüşveti savunmuştur” dedi. 

Dişli’nin Erdoğan’ın yardımcısı, Bozdağ’ın da vekili olduğunu belirten Baykal şunları kaydetti: 

“Yani rüşvet olayı artık bir Şaban Dişli olayı değildir, bir AKP olayıdır. Yolsuzluk olayının odağında artık AKP vardır. Çünkü, AKP üst yönetimi kendisini bu belgeli rüşvet olayından ayıramamıştır. 

Tam tersi, Başbakan’ın gruptaki yardımcısı Bozdağ, ’rüşvetçi’ diye kayıtlara geçen AKP’deki yardımcısı Dişli’nin savunuculuğunu üstlenmiştir. 

Fotoğraf çok açıktır, çok nettir. Ortada iş takipçiliği karşılığı alınan 1 milyon dolar vardır. Belgeye göre rüşveti alan AKP’nin Genel Başkan Yardımcısıdır.”

‘Yolsuzluğun odağılar’ 

“Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararla laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiği tescillenen AKP’nin, bu rüşvet olayıyla da yolsuzluğun odağına oturduğunu” öne süren Baykal, şöyle devam etti: 

“Yapılması gereken Şaban Dişli’yi bağımsız yargıya göndermek ve 1 milyon doların hesabını sormaktır. Ancak, AKP her zaman olduğu gibi bu yola gitmeyecek, ’dokunulmazlığı kaldırırsak sıra diğerlerine de gelecek’ diye, belgelere göre ’rüşvetçi’ olduğu kayıtlara geçen Dişli’nin dokunulmazlığını kaldırmayacaktır.”

TBMM Dişli’nin mal varlığını açıklamıyor 

CHP’nin, 1 milyon dolarlık iş takibi yapmakla suçladığı AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin mal varlığının açıklanması yolundaki çağrısına TBMM Başkanlığı’ndan ‘hukuken mümkün değil’ yanıtı geldi. 

TBMM Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Son günlerde bazı basın organlarında, Dişli’nin mal bildiriminin içeriği hakkında TBMM Başkanlığı tarafından açıklama yapılması yönünde yer alan haberler nedeniyle açıklama yapılması gereği duyulduğu” belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: 

“10 Ağustos 1990 tarih ve 90/748 sayılı Mal Bildiriminde Bulunması Hakkında Yönetmeliğin 15. maddesi uyarınca mal bildirimlerinin içeriği hakkında soruşturma ve kovuşturmaya yetkililer dışındakilere açıklama yapılamayacağı gibi bilgi de verilememektedir. Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda, milletvekilinin mal bildiriminin içeriği hakkında başkanlığımızca açıklama yapılmasının hukuken mümkün olmadığı kamuoyunun bilgisine sunulur.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2008 Salı 05:23:38
Güncelleme :19 Ağustos 2008 Salı 05:35:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yusufziya IP: 193.140.180.xxx Tarih : 19.08.2008 12:09:26

Bir Ak Patiye oy vermiş birisi olarak aynı kanaattayım Adalet önünde hesabını vermesi lazım varsa bir olumsuzluk cezasını ceksin yoksa zaten aklanmış olur.