30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Kosova'da mart kâbusu

Kosova'nın 17 Şubat'ta bağımsızlığını ilan etmesinin ardından bölgede yaşayan Sırpların gerilimli bekleyişi önceki gün Mitroviça kentinde çatışmaya dönüştü.

Uluslararası güçlerle Kosovalı Sırplar arasında çıkan çatışmalarda yaralanan Ukraynalı polislerden biri dün öldü. Son olay, mart ayının, bölge yakın tarihindeki rolünü bir kez daha gündeme getirdi. Birçok çatışmanın bu ayda yaşanması dikkat çekti.

1981'de Kosova'da Sırp baskılarının ardından mart ayında meydana gelen ayaklanmada 250 kişi hayatını kaybetti. 1998'de Sırpların etnik temizlik eylemlerini yoğunlaştırmasının ardından Kosova Kurtuluş Ordusu UÇK ile Sırp birlikleri arasındaki çatışmalar mart ayında başladı. Belgrad'ın görüşme masasından kalkmasının ardından NATO da bölgeye yönelik hava harekâtını 24 Mart 1999'da başlattı. Tarihler 17 Mart 2004'ü gösterdiğinde bu kez Mitroviça'nın kuzey bölgesinde Sırpların iki Arnavut çocuğun İbar Nehri'nde boğulmalarına yol açması sonucu başlayan şiddet olaylarında Kosova'da onlarca kilise yakıldı. Sırplar da buna karşılık olarak Belgrad'da Osmanlı'dan kalan son cami olan Bayraklı Camii'ni ateşe verdi. Mitroviça olaylarında 31 kişi hayatını kaybederken 500'den fazla insan yaralandı. Kosova Başbakanı Ramuş Haradinay'ın Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından tutuklanması da Mart 2005'e denk geldi. Mart 2007'de ise Priştine kanlı olaylara sahne oldu. Birleşmiş Milletler Kosova Özel Temsilcisi Martti Ahtisaari'nin, Kosova'nın statüsü üzerine sunduğu raporunu protesto etmek için "Kendi Kaderini Belirle" hareketinin Priştine'de örgütlediği gösteriler şiddetle sonuçlandı. Polis ile göstericiler arasında yaşanan çatışmada 2 kişi öldü, 82 kişi de yaralandı.

AB, Mitroviça'daki olayları kınadı

AB Dönem Başkanı Slovenya, Kosova'nın Mitroviça kentindeki şiddet olaylarını kınadı. Yapılan yazılı açıklamada, Kosova'nın ancak, içinde barındırdığı tüm toplulukların işbirliğiyle kalkındırılabileceği, aynı zamanda hukukun egemenliğine ve demokrasiye saygı duyulması gerektiği belirtildi. Açıklamada, 27 üyeli AB'nin, BM polis gücü ile NATO barış gücünün düzeni koruma çabalarına tam destek verdiği de ifade edildi.

Kosova'nın kuzeyindeki Mitroviça kentinde önceki gün uluslararası güçlerle Kosovalı Sırplar arasında çatışma çıkmış, yaralanan Ukraynalı polislerden biri dün ölmüştü. Dün açıklama yapan Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa ise Mitroviça'da Kosova'nın bağımsızlığını protesto eden Sırplara karşı güç kullanılmasını kınadı. Bölgedeki uluslararası güçleri de suçlayan Koştunitsa, Sırpları hedef alan 'her tür şiddetin durdurulması için' Rusya'yla ortak hareket etmek üzere değerlendirmelere başladıklarını kaydetti

....
Yayın Tarihi : 19 Mart 2008 Çarşamba 04:00:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?