19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Kosova'daki çatışmanın nedeni 'Irak' tartışması

Kosova'nın kuzeyindeki Mitroviça şehrinde 3 BM polisinin ölümüyle sonuçlanan kavganın "Irak tartışması" yüzünden çıktığı öğrenildi. Çatışmada, 2 ABD ve 1 Ürdünlü polis öldü, 11 polis yaralandı. 2 Türk subay ise olaydan yara almadan kurtuldu.

Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, 21 Amerikalı, 2 Türk ve 1 Avusturyalı BM polisinin günlük eğitimin ardından cezaevinden ayrılışları sırasında cezaevinde gardiyan olarak görev yapan Ürdünlü BM polisleri ateş açmaya başladı.

Birleşmiş Milletler polisi kaynakları, çatışmayla ilgili olarak 4 Ürdünlü subayın göz altına alındığını belirtirken, diğer polis kaynakları, çatışmanın, Irak konusunda çıkan bir kavga sonucu meydana geldiğini ifade etti.

Kosova’daki 3 bin 500 kişilik uluslararası polis gücünde 30 ayrı ülkeden gelen personel görev yapıyor.

BM Kosova Misyonu (UNMIK) Polis Sözcüsü Neeraj Singh, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yaralananlardan 10'unun ABD'li ve 1'inin Avustralyalı polis olduğunu belirtti. Olayın, bir Ürdünlü polisin cezaevinden çıkmak üzere iken Amerikalı polislere ateş açması üzerine meydana geldiği ve Amerikalı polislerin Ürdünlü polise ateşle karşılık verdiği ifade edildi.

Çatışmanın 10 dakika kadar sürdüğü bildirilirken, yaralıların Mİtroviça hastanesine kaldırıldığı kaydedildi.


Olayla ilgili olarak incelemeler sürerken, çatışmanın Ürdünlü ile Amerikalı polisler arasında anlaşmazlık yüzünden çıktığı öğrenildi. Çatışmanın hemen ardından olay yerini Kosova'daki Uluslararası polis şefi Stephan Feller ziyaret etti.


Bu arada, BM Kosova Özel Temsilcisi Harri Holkeri, olay karşısında şok olduğunu belirterek, büyük üzüntü duyduğunu ifade etti. Kosova Başbakanı Bayram Recebi de, olaydan büyük üzüntü duyduğunu açıkladı.


Kosova'da 3 bin 500 uluslararası polis gücü mensubu görev yapıyor.

KENTHABER - İHA
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2004 Pazar 16:23:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?