16
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Kosovalıların tahammülü kalmadı

Kosova'da kritik bir döneme girilirken, halkın tansiyonu da giderek artıyor. 10 Aralık'ta Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesini amaçlayan ve yaklaşık 2 yıl süren müzakere sürecinin sona ermesinin ardından, bağımsızlığın hala gelmemesi Kosovalılar'ın sabrını zorlamaya başladı.


Sekiz yıl gibi uzun bir süre beklediklerine dikkat çeken Kosovalılar, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları'nın toplantısı, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi gibi uluslararası siyaset sahnesinde yapılan Kosova konulu toplantıların sadece kandırmaca olduğunu düşünüyor. Kosovalılar'ın en büyük endişesi, bağımsızlığın tanınmasının kasıtlı olarak uzamasından kaynaklanıyor.

Bu yüzden de Kosovalılar'ın çoğu, bağımsızlığın Kosova Meclisi tarafından ilan edilmesini istiyor. Bağımsızlık amaçlı Kosova'da talebe protestolarının örgütleyicisi olan Priştine Üniversitesi Arnavut Talebeleri Birliği Başkanı Petrit Nimani, AB Dışişleri Bakanları'nın toplantısından fazla bir şey beklemediklerini söyledi. Öğrencilerin Kosova'nın bağımsızlığı için yürüyüş yapmayı kararlaştırdığını, çünkü bugünün Dünya İnsan Hakları Günü olduğunu hatırlatan Nimani, "Hakkımız olan bağımsızlık için sokaklara döküldük. Ancak bağımsızlığın tanınma sürecinin uzatılacağı endişesini taşıyoruz. Dolayısıyla Kosova Meclisi'nden bağımsızlığı bir an önce ilan etmesini talep ediyoruz" dedi. 35 yıllık tiyatro sanatçısı Shirin Morina ise, Kosovalılar'ın bağımsızlığı hak ettiklerini belirterek, "Bağımsızlığın savaştan 3 yıl sonra tanınması gerekiyordu. Aradan 8 yıl geçti. Tahammülümüz tükenmek üzere" diye konuştu. Morina, uluslararası camiaya seslenerek, "Halkların kendi kaderini tayin etme hakkına saygı gösterilsin" dedi.


Kosova Barışma Konseyi Başkanı prof. Dr. Kajtaz Rrecaj de, Kosova'nın uzun yıllar bağımsızlığı beklediğini, bağımsızlık konusunda da dünya liderlerinin söz verdiklerini hatırlattı. Rrecaj, "Kosova'ya bağımsızlık verilmedikçe, Balkanlar'da sükunetin sağlanamayacağını herkes bilmeli. Kosova'ya bağımsızlık tanınmazsa, çok yakında yeni bir savaş patlak verebilir. Kosova'ya bağımsızlık tanınmadıkça, Balkanlar'da barış ve istikrarın sağlanması mümkün değildir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2007 Salı 01:58:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?