26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Köstek değil, destek oldular!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi milattan sonra 3. yüzyıl Roma dönemine ait kalıntıların bulunduğu Çukurbağ Kurtarma Kazısı'nı Müzeler Müdürlüğü ile beraber sürdürüyor. Kazı çalışmaları sırasında kentin tarihine ışık tutacak bulgular bulundu.

Büyükşehir Belediyesi, 17 Ağustos Depremi'nde yıkılan evden yola çıkılarak tespit edilen Roma dönemine ait kalıntıları gün yüzüne çıkartmak için Kocaeli Müzeler Müdürlüğü ile kurtarma kazısı yürütüyor. Kocaeli Müzeler Müdürlüğü arasındaki protokol gereği ile geçtiğimiz günlerde başlatılan kazı çalışmaları Çukurbağ Mahallesi Bahariye Caddesi üzerinde yapılıyor. İlk olarak temizlik çalışmaların başlanıldığı kazılarda 3. yüzyıl Roma dönemine ait panolara rastlandı.

Kazı alanında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iki Arkeolog ve bir Sanat Tarihçisi ile Kocaeli Müzeler Müdürlüğü'nün uzmanları ile beraber çalışmaların tarihi eserlere zarar verilmeden ve sorunsuz bir şekilde sürdürülmesi için görev alıyor. Büyükşehir Belediyesi ayrıca kazıda kullanılan araçlar, ulaşım gibi lojistik destekler vererek tarihe ışık tutacak çalışmanın titizlikle gerçekleştirilmesine olanak sağlıyor. Daha önce 2001 yılında yapılan ilk kazı çalışmaları sırasında kalkanlı asker panosu, kadın başı heykeli gibi kalıntılar bulunduğunu ifade eden yetkililer devam eden çalışmalarda milattan sonra 3'ncü yüzyıl Roma dönemine ait kamu yapılarına ait kalıntıların bulunacağını tahmin ettiklerini açıkladılar.

Yetkililer kazıda çıkarılan insan figürlü panoların döneme ait orijinal boyalara sahip olduğunu ve bu eserlerin Kocaeli Müzeler Müdürlüğü'nde sergileneceğini açıkladı.
 

iha
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2009 Cuma 11:34:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?