23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Kötü haber kalbinizi kırabilir

Amerikalı bilimadamları, bir yakının ölümü gibi, ani ve insanı şok eden kötü haberlerin, semptomları kalp krizine benzeyen, sağlık sorunlarına neden olabildiği sonucuna vardı.

Kırık kalp sendromuyla orta yaş üstü kadınlar daha çok karşılaşıyor

Ancak Johns Hopkins Üniversitesi’nden bilimadamları, kendi deyimleriyle, bu kırılan kalplerin onarılabileceğini, zira insanın ani ve kötü haber ile girdiği stresin geçici olduğunu vurguluyor.

Bilimadamları 19 denek üzerinde çalıştı.

Bunların hepsi, göğüste sıkışma, akciğerde su toplanması, nefes darlığı gibi, kalp krizine benzer belirtilerle hastaneye başvurmuştu.

İnceleme sonrasında, tüm bu hastaların kanında, normalin çok üzerinde stres hormonuna da rastlandı.

Adrenalin ve noradrenalin adlı hormonların seviyesi öylesine yükselmişti ki, kalp krizi geçiren hastalardakinden 7 ila 34 kat fazlaydı.

Doktorlar bu stres hormonlarının kalpte zehir etkisi yaptığını ve kalbin çalışmasını olumsuz etkilediğini belirledi.

Bu 19 kişinin hepsi, belirtilerin ortaya çıkmasından kısa bir süre önce, ciddi duygusal şoklar geçirmişlerdi.

Yarısı, bir akraba ya da yakınının ölüm haberini almıştı.

Biri silahlı bir kişi tarafından soyulmuş, biri kalabalık önünde ilk kez bir konuşma yapmış, bir diğeri mahkemede ifade vermişti.

Bazıları için ise sürpriz parti verilmişti.

Kalp krizini andıran belirtilerle hastaneye başvurduktan sonra ise çok hızlı bir iyileşme gösterdiler. Bir çoğu iki hafta içinde sağlığına kavuşmuştu.

Araştırmayı yürüten ekibin başındaki isim Ilan Wıttstein, ’kırık kalp’ sendromu ile orta yaş üstü kadınların daha çok karşılaştığını söylüyor ve ekliyor: "Bunlar son derece zor vakalardı. Zira tüm belirtiler kalp krizine işaret ediyordu. Ancak dikkatli bakıldığında şüphelenmek için yeterli sebep vardı. Zira hastalardan hiçbiri, kalp krizi açısından risk grubu olarak nitelendirdiğimiz özellikleri taşımıyordu. Şimdi bizim ulaştığımız bulgulardan sonra, artık kalp krizi ile ’kırık kalp’ sendromunu ayırmak daha kolay olacak."


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2005 Cumartesi 01:02:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?