23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Köylüler, TAYAD'lıları taşladı

Ankara'da geçen cuma günü Adalet Bakanlığı'na eylem yapmak üzere gelen, ancak üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirmeye çalışırken vurularak öldürülen ‘canlı bomba’ Eyüp Beyaz, memleketi Ardahan'ın Çıldır İlçesi'ne bağlı Gölbelen Köyü'nde bugün toprağa verildi. Cenaze gömüldükten sonra mezarlığa gitmelerine izin verilen Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (TAYAD) üyesi yaklaşık 40 kişi, köylüler tarafından taşlandı.

Adalet Bakanlığı girişinde üzerindeki bombaları patlatmak isterken yakalanan, kelepçeli halde kaçmaya çalışırken önce bacağından vurulan, ancak patlayıcıyı infilak ettirmeye çalışınca başından vurularak öldürülen DHKP- C'li 25 yaşındaki Eyüp Beyaz'ın cenazesini dün Ankara'da ailesi tarafından teslim alındı.

Babası Ilgar Beyaz ve yakınları tarafından bir minibüsle yola çıkarılan ‘canlı bomba’ Eyüp Beyaz'ın cenazesi, bu sabah saat 06.00’da, sıkı güvenli önlemleri altında Ardahan’ın Çıldır İlçesi'ne bağlı Gölbelen Köyü’ne ulaştırıldı. İstanbul ve Kars'tan 1 midibüs ve 4 otomobille cenazenin bulunduğu minibüsü takip eden yaklaşık 40 kişilik TAYAD'lı grup, Çıldır'a 6 kilometre uzaklıktaki Gölbelen'e 1.5 kilometre kala jandarma tarafından durduruldu. Köy girişinde önlem alan jandarma, çevre köylerden cenaze için gelenlerin girişine de izin vermedi.

‘Canlı bomba’ Eyüp Beyaz'ın cenazesi, önce ailesinin evinin önünde kurulan bir çadıra götürülerek yıkandı. Bu sırada annesi 75 yaşındaki Kızbes Beyaz, oğlunun KTÜ'ye bağlı Giresun Eğitim Fakültesi'nden aldığı diplomayı, yakını diğer kadınlar da ilkokul ve lisede aldığı teşekkür ve takdir belgelerini gösterdi. Sinir krizleri geçiren Kızbes Beyaz, “Oğlumu Giresun yaktı. Orada okumasaydı örgüte girmeyecek ve şimdi yanımızda yaşıyor olacaktı'' diye feryat etti.

İMAM, HELALLİK İSTEMEDİ

Saat 08.00'de evinin önündeki çadırdan alınan Eyüp Beyaz'ın cenazesi, köy meydanına getirildi. Yaklaşık 60 kişilik cemaat Eyüp Beyaz'ın cenaze namazını kıldı. Namazı kıldıran köy imamı Davut Akpınar cemaate, ‘Merhuma hakkınızı helal ediyor musunuz?’ sorusunu sormaması dikkat çekti.

Buradan hemen köy bitişiğindeki mezarlığa götürülen ‘canlı bomba’ Eyüp Beyaz, toprağa verildi. Köylüler mezarlıktan ayrılıp, Beyaz Ailesi'nin evine taziye ziyaretinde bulundu. Altı çocuk babası 71 yaşındaki Ilgar Beyaz, “Eyüp en küçük çocuğumdu. Giresun Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü'nde okurken DHKP- C örgütü üyeleri tarafından kandırıldı. Oğlumun ‘canlı bomba’ olması bizi yıktı. Bu sadece ailemiz için değil, köyümüze de hoş olmayan bir bakış açısı getirdi. Çok üzgünüz. Allah böyle acıyı kimseye göstermesin'' dedi.

KÖYLÜLER TAYAD'LILARI TAŞLANDI

Köye 1.5 kilometre uzaklıkta cenaze toprağa verilinceye kadar güvenlik güçlerince bekletilen TAYAD'lı grup, köye girip başsağlığı dilemede ısrar edince, güvenlik güçleri izin verdi. Muhtar Habip Eyüpoğlu ve köylülerin istememesine karşın TAYAD'lılar, jandarma kontrolünde Gölbelen'e girdi.

Jandarma, 3 yıl önce yasadışı DHKP- C üyesi olmaktan ceza alan ve eksik tahliye nedeniyle aranan Cengiz Karakaş'ı gözaltına alırken, yaklaşık 40 kişilik grup, doğruca mezarlığa gitti.
Eyüp Beyaz'ın mezarına kırmızı karanfiller bırakan TAYAD'lılar, ‘Eyüp Beyaz ölümsüzdür, TAYAD'lı aileler’ yazılı pankart açtı. Mezar başındaki grup adına konuşan Bülent Solgun, “Eyüp Beyaz’ın Adalet Bakanlığı önünde vurulmasını kınıyoruz'' dedi.

Bu konuşmadan sonra pankartı mezarın üzerine bırakan grup güyeleri ‘Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz’, ‘Beyaz'lar ölmez’, ‘Kahramanlar ölmez, halk yenilmez’, ‘Sonsuza kadar direneceğiz’ sloganları attı.
Terörist Eyüp Beyaz'ın mezarından toprak da alan TAYAD'lı grup, mezarlıktan türküler eşliğinde araçlarına binerek ayrılırken, köylülerin tepkisiyle karşılaştı. Aralarında Beyaz Ailesi'nin yakınlarının da bulunduğu bir grup köylü ise “Onlar cenazeye geldi, neden tepki gösteriyorsunuz'' deyince, köylüler arasında tartışma çıktı. Bir grup köylü, TAYAD'lıları taş yağmuruna tuttu.

Güvenlik güçleri taraftarları yatıştırmaya çalışırken atılan taşlardan araçlarının camları kırılan TAYAD'lılar tepkinin tırmanması üzerine hızla uzaklaşıp köyü terketti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2005 Pazar 19:34:22
Güncelleme :3 Temmuz 2005 Pazar 19:55:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?