18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kral olamadan öldü!

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Nayif'in Cenevre'de hayatını kaybettiği bildirildi.Suudi Arabistan devlet televizyonu, kraliyet kaynaklarına dayanarak, Prens Nayif'in öldüğünü duyurdu.

70'li yaşlarının ortasında olan Prens Nayif, bir süredir İsviçre'de tedavi görüyordu. Ancak hastalığının ne olduğu hiç açıklanmadı.

Aynı zamanda 1975'ten bu yana içişleri bakanı olan Prens Nayif geçtiğimiz yıl Ekim ayında Sultan Bin Abdülaziz El Suud'un hayatını kaybetmesi üzerine veliaht seçilmişti.

EL KAİDE'NİN KÖKÜNÜ KAZIDI
Suudi Arabistan'ın iç güvenliğinden sorumlu olan Prens, 11 Eylül saldırılarının ardından ülkesini El Kaide'den temizledi.

Prens Nayif, hem Kral Abdullah'tan hem de selefi Prens bin Abdülaziz'den daha muhafazakar görüşleriyle tanınıyordu.

Örneğin Kral Abdullah, kadınların toplumdaki yerinin iyileştirilmesi ve kraliyet ailesine ülkeyi yönetmeleri için gereken dini meşruiyeti veren aşırı muhafazakar Vahabi din adamlarının tepkilerine karşın krallığı modernleştirme yönünde attığı adımlarla biliniyor.

Prens Nayif ise din adamlarına çok daha yakın duran bir isimdi.

YENİ VELİAHT KİM OLACAK
Prens'in ölümü Suudi Arabistan'da 88 yaşındaki Kral Abdullah'ın ardından tahta kim geçecek tartışmalarını da beraberinde getirdi. Zira Suudi kraliyet ailesinde taht doğrudan babadan en büyük oğula geçmiyor.

Ekim 2006’da Abdülaziz'in oğulları ve torunlarının katılımıyla kurulan Suudi Taht Konseyi başka bir deyişle Biat Konseyi’nin kısa bir süre içinde toplanarak tartışmalara bir son vermesi bekleniyor.

Veliahtlık için en güçlü aday Savunma Bakanı Prens Salman. Salman daha önce uzun bir süre boyunca Riyad Valisi olarak görev yapmıştı. Riyad Valiliği, Suudi Arabistan'da çok önemli bir pozisyon olarak görülüyor.

...
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2012 Cumartesi 18:23:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?