18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

'Kremlin'de bir Kemalist'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Atatürk’e benzetildi. Moscow Times gazetesinde yayınlanan "Kremlin’de bir Kemalist" başlıklı makalede "Putin’in ideolojisi, net ve tutarlı. O bir Kemalist" ifadesi kullanıldı.
Moskova’da İngilizce olarak yayınlanan Moscow Times’ta, Rusya’da sık sık iş yapan İngiliz hukukçusu Christopher B. Stone imzalı bir makale yayımladı. "Kremlin’de bir Kemalist" başlıklı makalede Yukos krizinin, Vladimir Putin’in ideolojisine ilişkin tartışmaları yeniden alevlendirdiği belirtildi.
2000 yılında Putin’in bir muamma olarak nitelendirildiği, 11
Eylül’den sonra ise Thatcher’e benzetildiği, son olarak da "Moskova’nın Caligula’sı" olarak tanımlandığı anımsatılan makalede "Bu tanımlamalar doğru değildir. Putin’in ideolojisi net ve tutarlıdır. O bir Kemalist" denildi.
Putin’in Mustafa Kemal gibi modernizasyon ve Batı ile entegrasyondan yana olduğu ifade edilen makalede Atatürk’ün halifeliği feshettiği, Latin harflerini kullandırdığı ve İsviçre yasalarını temel alan bir sivil kanunu benimsediği anımsatıldı.
Putin’in ise, toprakların çoğunun özel mülkiyetinde olmasını yasalaştırdığı, yeni çalışma yasalarını getirdiği, Rusya’nın dış politikasının Çin veya Hindistan’a yönelmesini reddettiği belirtildi.
Atatürk’ün, döneminde bir devrim yuvası olan Selanik’te, Putin’in ise, diğer devrimci bir kent olan Petersburg’da doğduğuna dikkat çekilirken her ikisinin de yurt dışında kaldığı belirtildi. Atatürk ve Putin’in, seleflerinden kuşku duyduğu, Genç Türklerin Atatürk’ü küçümsediği, Yeltsin çevresinin ise, Putin’le ilişkisini kestiği öne sürüldü. Her iki liderin, milliyetçi olmakla birlikte şoven olmadığı, "ülkesinin sınırlarını kutsal olarak gördüğü" belirtilen makalede "Kemalist Rusya"nın izleyeceği politikalara ilişkin olarak da şu değerlendirme yapıldı:
"İlk olarak liberalizasyon sürecek ancak hükümet ulusal şampiyonları teşvik edecek. Örnek olarak Gazprom-Rosneft evliliği Kemal’ın devletçi politikaları ile tutarlı. İkincisi, orta vadede hükümet, ’şekil olarak anayasal, praktikte ise otoriter’ olacak.
(...) Atatürk’in niyeti, Türkiye’nin bir liberal demokrasiye dönüşmesiydi. Putin de, ’güdümlü bir demokrasi’den söz ediyor.
İdeolojisi, geciktirilmiş demokrasi anlamına gelebilir ancak ’reddedilmiş demokrasi’ anlamına gelmez."
...
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2005 Pazartesi 13:31:00
Güncelleme :4 Nisan 2005 Pazartesi 13:32:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?