23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Kretschmer'den yeni eleştiri

AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Kretschmer, Türkiye’nin AB sürecinde gerekli reformları uygulama aşamasında yeterli performansı gösteremediğini, bununla birlikte bu durumun müzakerelerin başlamasını olumsuz yönde etkilemeyeceğini söyledi.

Kretschmer, Aleviler üzerinde polis baskısı uygulandığını, Ortodoks Patrikhanesi’ne kısıtlamalar getirildiğini ve polis tarafından göstericilere karşı aşırı güç kullanıldığını savundu.

Türkiye’nin Müslüman olmayanların eğitim ve mal edinme haklarını destekler yöndeki dini vakıflara ilişkin yasayı tamamlamak durumunda olduğunu belirten Kretschmer, ’’uygulamanın kalitesinde bir performans düşüklüğü var’’ diye konuştu.

"Hükümet eksiklikler üzerinde çalışmalı"

Bu eksiklikler konusunda muhafazakar hükümeti suçlamak istemediğini ifade eden Kretschmer, Türk bürokrasisinin reformların iyi bir şekilde uygulanması için çalışmak zorunda olduğunu kaydetti.

Bu konuların hiçbirinin Türkiye ile müzakerelere başlanmasını ertelemeyeceğini de ifade eden Kretschmer, ’’Eğer AB’de, Türkiye’nin artık siyasi reformları yürütemeyeceği yönünde bir izlenim oluşursa, karşıt bir tepki olabilir’’ dedi.

Kretschmer, Fransa’nın AB’nin bundan sonraki yeni üyeleri için referandum düzenleme kararına ilişkin olarak da, ’’Türkiye, AB standartlarına uyumda ilerleme kaydettiği ve liberal bir demokrasi haline geldiği sürece, AB kamuoyları da aynı oranda Türkiye’ye sıcak yaklaşacaktır’’ diye konuştu.

"Kıbrıs, engel oluşturmaz"

Kişisel olarak, Kıbrıs konusunun 3 ekimde müzakerelere başlanması önünde bir engel oluşturmayacağına inandığını belirten Kretschmer, 3 ekimde müzakerelere başlanmasına ilişkin siyasi kararlılığın, hükümetin önceliği olmaya devam edeceğine inandığını da vurguladı.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 4 Mart 2005 Cuma 01:16:05
Güncelleme :4 Mart 2005 Cuma 01:19:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?