19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Kritik AB zirvesi başlıyor

Türkiye’nin izleyeceği yolu belirleyecek tarihi AB doruğu bugün başlıyor. AB liderlerinin akşam saatlerinde çalışma yemeği ile başlayacak 16-17 Aralık AB doruğunun ana gündem maddesini Türkiye oluşturuyor.

AB devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren çalışma yemeğinde liderlerin Türkiye ile müzakerelere başlama, tarih, müzakerelerin karakteri ve amacına yönelik bir karara varmaları bekleniyor. AB doruğu sonuç bildirgesinde yer alan çoğu madde üzerinde anlaşma sağlandığını bildiren AB Dönem Başkanı Hollanda’nın AB Büyükelçisi Thom de Bruijn , yemekte ana konuyu Türkiye’nin oluşturacağını bildirdi.

Türkiye paragrafına ilişkin çoğu unsurda görüş birliğine varıldığını belirten Bruijn, müzakerelere başlama kararı, tarih ve müzakerelerin karakterinin yanı sıra müzakerelerin amacını belirleyen (müzakerelerin ucunun açık olup olmamasına yönelik) ifade üzerinde bu akşam anlaşma sağlanacağını belirtti.

Hollandalı büyükelçi Türkiye paragrafında insan hakları, işkence ile mücadele ve serbest dolaşıma kalıcı önlemler gibi AB Komisyonu İlerleme Raporu’nda yer alan unsurlara doruk sonuç bildirgesinde de atıfta bulunulduğunu bildirdi. AB Dönem Başkanı olarak AB doruğuna çok iyi hazırlandıklarını ifade eden Bruijn, akşam yemeğinin tartışmasız geçmesini umduklarını ifade etti.

AB doruğunda Türkiye’yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül temsil edecekler. Doruğa katılmak üzere dün kalabalık bir heyetle Brüksel’e gelen Başbakan Erdoğan’ın yarın dönem başkanlığının aday ülkelerle yaptığı toplantıya katılması bekleniyor.

Protokol ısrarı

Hollanda’nın AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Thom de Bruijn Türkiye’nin Ankara Anlaşması’nı yeni üye ülkeleri dikkate alacak şekilde genişleten protokolü imzalamasının büyük siyasi önem taşıdığını söyledi.

AB Dönem Başkanı Hollanda adına 16-17 Aralık doruğuna yönelik bilgilendirme toplantısı yapan De Bruijn, Ankara’nın 17 Aralık’ta protokolü imzalaması için teknik hazırlıkların bitmeyebileceğine işaret etti. Thom de Bruijn bu noktada Türkiye’nin söz konusu protokolü imzalama niyetinin ve kararının önemine dikkat çekti.

Hollandalı büyükelçi teknik hazırlıkların 17 Aralık’a kadar tamamlanmaması durumunda Türkiye’nin en kısa zamanda protokolü imzalamasını umduklarını da sözlerine ekledi.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2004 Perşembe 11:57:50
Güncelleme :16 Aralık 2004 Perşembe 15:27:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?