18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Krizi çözen diyalog

 Türkiye’nin geleceği dün Brüksel’in lüks otellerinden Condrad’da mühürlendi. Chirac ile Schröder’in de favori mekanı olan otel, Erdoğan’a şans getirdi. Başbakan burada, çok gergin 2 haftanın ardından Verheugen’le buluştu. Komisyonun "TCK meclisten geçmezse müzakereler başlamaz" ültimatomunun ardından Erdoğan, Brüksel’de köşeye sıkışmış vaziyetteydi. Ancak Komiser’in karşısında korkak davranmadı. İkilinin görüşmesi şöyle geçti:

* Erdoğan: Öncelikle şunu söylemek istiyorum, arzularınızı medya aracılığıyla ulaştırmanızdan hoşnut kalmadık. Bir dahaki sefere söyleyecek önemli bir şeyiniz olduğunda bunu direkt bize iletmeyi bir mecburiyet bilin lütfen. Şimdiden birçok şey yaptık. 343 madde oylandı. Zina küçük bir değişiklikti. Avrupa’da yalnızca buna odaklanmış olmanız yazık.

* Verheugen: Ama bunun Avrupa kamuoyunda çok kötü görülen bir proje olduğunu biliyorsunuz. Üstelik bizzat sizin açıklamalarınız da pek yardımcı olmadı.

* Erdoğan: Ankara’da birdenbire, ek kriterler koyduğunuzu düşündük.

* Verheugen: Hayır! Neden böyle düşündünüz ki? Bir yanlış anlama var. Yalnızca, başından beri olduğu gibi TCK’nın müzakerelerin başlaması için vazgeçilmez olduğunu söyledik.

* Erdoğan: Bu kadar mı?

* Verheugen: Bu kadar.

* Erdoğan: O zaman yasa mecliste tamamen onaylanırsa, tabii içinde zina olmadan, bu sizin için yeterli mi?

* Verheugen: Evet!

Erdoğan bunun üzerine hemen AKP Grup Başkanı’nı arayıp iyi haberi verdi. Sonra da meclis başkanını aradı: "Meclisi en yakın ne zaman toplayabilirsiniz? Pazar günü olur mu? Harika o zaman!"

Yeni evli bir genç gibi
Görüşmeden çıkarken Verheugen yeni evlenmiş damat gibiydi. Üstelik daha önce hiç bu kadar açık ve net konuşmamıştı. Brüksel ve Ankara’da zinayla ilgili hatası nedeniyle eleştirilen Erdoğan ise problemi bir saatten kısa sürede düzeltmeyi başardı. Diplomatlar "Komisyonun sert ültimatomu olmasa Başbakan Erdoğan bu krizi asla çözemezdi" yorumunu yaptılar.
vatan gazetesi
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2004 Cumartesi 11:21:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?