23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Krueger: Borcunuz çok yüksek

Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger, Türkiye’de borç stokunun ulusal gelire oranının çok yüksek olduğunu söyledi. Krueger, yüksek faiz ve yüksek petrol fiyatlarının Türk yetkilileri zorlayabileceğini belirtti.


TÜSİAD üyelerinin sorularını yanıtlayan IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger, reformların bitmeyecek bir süreç olduğunu bildirdi. Krueger, Türkiye’yi "başarılı bir reform yapan ülke" olarak nitelendirdi.

BORCUN GSMH’YE ORANI YÜKSEK

Krueger, 3 yıl önce başlatılan program öncesinde Türkiye’deki en büyük sorunun mali durumdaki dengesizlik olduğunu belirtirken, şöyle konuştu:

"İç borçlanma çok fazlaydı, çok yüksek enflasyon oranları vardı. Özellikle makroekonomik istikrarı sağlamanız gerekiyor. Mevcut durumu değerlendirdiğimiz zaman gün gün, hafta hafta, ay ay çok daha istikrarlı bir durum ortaya çıktığını görüyoruz. Ancak borcun GSMH’ye oranı son derece yüksek. Dünya ekonomisinde yavaşlama söz konusu. Sadece Türkiye için değil, tüm gelişmekte olan piyasalar için bu risk olacaktır. Herkes için geçerli olan riskler sizin için de geçerli olacaktır. Dünya ekonomisindeki yüksek faiz oranları, yüksek petrol fiyatlarını düşündüğünüz zaman bütün bunlar Türk yetkilileri de zorlayabilir. Ancak zannediyorum sorun yaşanmayacaktır."

DÖVİZ KURLARINDA DÜZENLEME OLABİLİR

Krueger, Avrupa ve Japonya’daki yavaş büyümeden, hızlı büyüme olan ülkelerde çok fazla talebin olmamasından ve ABD ekonomisinin dünya ekonomisini ayakta tutan yüksek talebinden söz etti. Talep fazlası olan yerlerle talep azlığı olan yerlerin dünya ekonomisinde bir denge sağladığını söyleyen Krueger, şunları söyledi:

"Bu dengesizliklerin ortadan kaldırılması için çaba sarfedilmeli. Döviz kurlarında bir düzenleme düşünülebilir. Asya’da tüketimin artırılması lazım. Asya’daki bazı döviz kurlarında dengesizlikler var. Onların ekonomilerini daha esnek hale getirmeleri gerekiyor. Bu düzenleme sürecinde bütün bunları göreceğiz."


ANKA
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2005 Çarşamba 14:19:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?