19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Kudüs'te, 5 yıldır beklenen Osmanlı Sergisi nihayet açıldı

Kudüs’te, yaklaşık 5 yıldır beklenen Osmanlı sergisi nihayet açıldı. Osmanlı sarayında kullanılan günlük eşyalar, kaftanlar, kamalar, silahlar ve çadırların bulunduğu sergide; 42 parça eşya teşhir ediliyor.

Sergiye ait parçaların Topkapı Sarayı, Türk İslam Müzesi ve Askeri Müze’den alındığı belirtildi. Serginin açılışına; Kültür eski Bakanı İstemihan Talay ve Türkiye’nin Tel aviv Büyükelçisi Feridun Sinirlioğlu da katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Talay, İsrail’de Osmanlı sergisi yapılması talebinin kendileri zamanında gerçekleştiğini fakat açılışın çeşitli engeller nedeniyle bugün yapıldığını söyledi. Talay, sergi açılışı için İsrail’de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zeynel Koç ise, hazırlık çalışmaları uzun süren serginin açılışının birkaç kez ertelendiğini belirterek, "Serginin açılışı birkaç kez ertelendi. Nasip bugüneymiş. 42 parçadan oluşan sergi, çoğu Topkapı Müzesi’nden temin edilen eserlerden oluşuyor. Sergi, 3 ay açık kalacak. Şu an gördüğüm kadarıyla ilgi yoğun. Burada sergilenen eserler, hançer ve günlük kullanılan malzemelerden oluşuyor" dedi.

Yaklaşık 5 yıldan bu yana devam eden projenin bugün tamamlanmasından duyduğu gururu ifade eden Tel Aviv Büyükelçisi Ferudun Sinirlioğlu da, "Bu serginin açılışı 5 yıldır gündemde. Açılış tarihi birkaç kez ertelendi. Böyle bir serginin açılmasından büyük gurur duyuyorum. Bu, Türk ve İsrail makamlarının işbirliğiyle gerçekleşti. Serginin büyük ilgi topladığını görüyorum" diye konuştu.

Müze sorumlusu Yaalom Bovete, bölgede çok yaşadıkları gerekçesiyle Osmanlılar hakkında bu tür bir sergi açılmasını düşündüklerini söyleyerek, "Bu sergi için, ilk başta 100-150 parça düşünülüyordu. Daha sonra parça sayısı ’Sergi küçük olsun’ diye indirildi. En son 42 parçada karar kılındı. Osmanlılar, bu bölgede çok yaşadı. O zamanlar İsrail küçük bir kısımdı. Osmanlılar’a ait parçaların İsrailliler tarafından da görülmesini istedik. Buranın kültürünün bir kısmı, Osmanlı kültürü. İsrail’de yaşayanların bunu bilmesi gerekiyor. Onun için sergi, İsrail halkı için çok önemli" şeklinde konuştu.

KUDÜS-(İHA)
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2004 Çarşamba 15:52:34
Güncelleme :20 Mayıs 2004 Perşembe 01:50:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?