18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

’Küreselleşme iflas etti’

"Küreselleşme olgusu ile ilk karşı karşıya kaldığımızda vaatler vardı, daha hızlı kalkınılacağı, daha adil bir gelir dağılımı olacağı söyleniyordu. Aradan 25 yıla yakın bir zaman geçti. Bugün küresel ekonominin başarısızlığa uğradığını söylemekte mahzur yok" diyen Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü (UNDP) Proje Müdürü Bartu Soral var olan bu sistem içinde gelişmekte olan ülkelerin kalkınma şanslarının zayıf olduğunu söyledi.

13. Ulusal Kalite Kongresi’nin konuşmacılarından olan Soral ile yaptığımız söyleşide ’’Her ülkenin kendi şartları, coğrafi konumu, doğal kaynakları, kültürü, avantajları farklı farklı. Buna karşın her ülkeye tek tip elbise giydirilmeye çalışılıyor. Bu şekilde gelişmekte olan ülkelerin sürdürülebilir bir kalkınma içine girmesini nasıl bekleyebilirsiniz ki..’’ diyen Soral, sınırların kalktığı ve dünyanın tek pazar haline geldiği ortamda, zengin ülkelerin yüksek teknoloji ürünleri ile geri kalmış ülkelerin rekabet etme şansının yüksek olmadığını belirtti.

Soral’a göre, Türkiye açısından Avrasya önemli seçeneklerden biri olabilir. ’’Doğalgaz ve petrol kaynaklarının zenginliği, Çin ve Rusya gibi büyüyen sanayi devlerinin gücüne eklendiğinde, buna bir de kültürel yakınlığımız olan Türk cumhuriyetleri katıldığında ortaya çıkabilecek olan bölgesel gücü bir düşünün’’ diyen Soral, Türkiye’nin bu konuda atak bir politika geliştirmesi gerektiğini, ancak bu avantajını değerlendirmediğini vurguladı.
CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2004 Cumartesi 15:33:48
Güncelleme :28 Kasım 2004 Pazar 00:59:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?