23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Kürşat Tüzmen protesto edildi

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut'un konuşmaları pankartlı bir grup öğrencinin önce ıslıklı protestosu ardından 'YÖK Yasası çöpe', 'Özerk Demokratik Üniversite' şeklindeki sloganlarıyla kesildi.
     
     
     ODTÜ Rektörü Akbulut'un, hükümetin hazırladığı YÖS Yasa Taslağı'nı eleştiren konuşması sırasında 4. sınıf öğrencisi olduğu öğrenilen Mahir Akkaya, önce ıslık çalarak protesto gösterisine başladı, ardından beraberinde getirdiği 'Anadilde Eğitim, YÖK Yasası'na Hayır, Özerk Demokratik Üniversite' yazılı pankartı kaldırarak bağırmaya başladı. Törene katılan ODTÜ öğretim görevlileri, protesto gösterisinde bulunan öğrencinin sloganlarını alkışlarla kapatmaya uğraştılar. Protestocu öğrenci, salon görevlileri tarafından önce dışarı çıkartıldı, ardından Jandarma ekipleri tarafından törenin yapıldığı alandan uzaklaştırılarak gözaltına alındı.
     
     Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in konuşma yapmak üzere kürsüye davet edilmesi sırasında ise Psikoloji Bölümü 2. sınıf öğrencisi Aylin Akçay'ın protestosu başladı. Protestocu öğrenci, Bakan Tüzmen'i 'Üniversitemizden defol' şeklinde bağırarak ODTÜ'de kurulan Teknokent'te üretilen bombaların Irak halkına atıldığını, Türkiye'de yapılan bilimin patronlar için üretildiğini ileri sürdü. Akçay'a müdahele etmek isteyen görevlileri uyaran Tüzmen, Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğunu ve herkesin rahatlıkla düşüncelerini dile getirmesi gerektiğini ifade etti. Tüzmen görevlilerden, öğrenciyi salondan çıkartmamalarını istedi ve konuşmasına devam etti. Bu sırada üçüncü protestoyla karşılaşan Tüzmen, Kimya Bölümü 2. sınıf öğrencisi olduğu öğrenilen Cem Gurbetoğlu'na da aynı şekilde yaklaşarak, görevlilerin öğrenciye müdahele etmemesini istedi. Tüzmen, konuşmasında salonda meydana gelen protestoları yatıştırıcı tarzda olması için ODTÜ'de okuduğu yılları anlattı. Türkiye'nin kurum ve kuruluşlarıyla demokrasiyi hayata geçirmeye çalıştığını kaydeden Tüzmen, 22 sene öncesinin Türkiye'sinde şartların bugünkünden çok daha kötü olduğunu söyledi. Tüzmen, öğrencilere seslenerek okullarının kıymetini bilmelerini istedi. Aylin Akçay isimli öğrencinin protesto gösterisi sırasında Tüzmen'e 'defol üniversitemizden' şeklinde bağırmasını ise Tüzmen şu sözlerle değerlendirdi: ''Bak bu kadarı olmadı. Sen daha yeni geldin. Ben 22 sene önce gelmiştim buraya''.
     
     Tüzmen, ODTÜ'nün bu sene 2003-2004 eğitim öğretim yılının açılışını yaptığını ve kendilerinin de ekonomik anlamda bu sene Türkiye'nin ticaret hacmini 100 milyar Dolar'a çıkartmanın gururunu taşıdıklarını ifade etti. Tüzmen, ''100 milyar Dolar'lık ticaret hacmimizle bu sene dünya sıralamasında ilk 20'ye gireceğiz. Biz de bunu kutluyoruz. Sizden bu güzel ortama sahip çıkmanızı istiyoruz. Bizler o dönemlerde hiçbirşeyi düşündüğümüz gibi söyleyemiyorduk. Tabi ki sizleri de anlıyorum, eksiklerimiz var. Yanlışları yerinde düzeltmek önemli bir haslettir. Geçmiş geçmişte kaldı artık. Bir saniyemizi boşa geçirmeyelim, önümüzdeki günlere bakalım. Türkiye'yi hep birlikte inşa edelim'' sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Tarsus Haber Ajansı-www.TarsusHaber.Com
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2003 Pazartesi 12:32:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?