18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kürt baskınının bilançosu: 4 Türkmen yaralı

Aralarında Kürt polislerin de bulunduğu 150 kişilik Peşmerge grubunun, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Bürosu'na dün akşam düzenlediği saldırının yankıları sürüyor. Saldırılarda ITC binasındaki bilgisayarlar ile tüm malzemelerin kırıldığı, 4 Türkmen'in de darp edildiği bildirildi.
Türkmeneli Partisi Yürütme Kurulu ve Kerkük Meclis Üyesi Ali Mehdi Sadık, Bağdat'ta 5 gün süren Anayasa görüşmeleri sırasında Türkmenler'e haklarının verilmesi kararının alındığı belirterek, "Bağdat'tan dönüşümüzde, onbinlerce insan bizi Kerkük'te karşıladı. Bir grup Kürt, polisi de arkasına alarak, ITC Kerkük binasına saldırdı" dedi.
ABD'li üst düzey yetkililere mektup yazarak, Peşmergeler ile Kürt polislerin geri çekilmesini istediklerini ifade eden Sadık, "Bunlar burada oldukça olaylar olur. Kerkük'e polis atamalarının yüzde 40'ı Kürt, yüzde 20'si Arap ve 20'si Türkmen. Kalan yüzde 20'lik bölüm ise Asuriler'den oluşuyor. Buradaki olayların sorumlusu polistir. Kerkük Valisi ile görüşmelerimiz oldu. Sorunlarımızın çözüleceği belirtildi. Türkmenler, Saddam'ın gidişini hiç hissetmemişti. Dünkü olayda, Saddam'ın gidişini çok iyi hissetiler. Bu olayların ardı arkası kesilmez. ABD askerlerinin Kerkük'te devriye gezmesini istiyoruz" diye konuştu.
Irak Milli Türkmen Partisi Başkanı ve Kerkük Valiliği Meclis Üyesi Mustafa Kemal Yalçın ise, daha önceki meclis toplantılarında güvenlikleri için önlem alınması gerektiğini yetkililere söylediklerini belirterek, "Bağdat dönüşü Türkmen ve Araplar, maç sonrası gibi sokaklarda yapıcı sloganlar attı ve yürüdü. Kürt grupları, Türkmenler'i küçük düşürmek için bir takım saldırı yaptı. Bunu fırsat bilen Süleymaniye Kürtler'i, ellerinde Kürt bayrakları ile Türkmen Şehit Heykeli'ni yıkmak istedi. ITC bürosuna saldırarak, her yeri yıkıp kırdı" şeklinde konuştu.
Valilik Meclis üyeleri Rızgari Ali, Ali Salihi ve Kemal Muhamet ile görüşmeleri olduğunu açıklayan Yalçın, şunları söyledi:
"Onlar da bu olayların çıkmasını istemediklerini ve olayı kınadıklarını söyledi. Polisler kendi teşkilatlarına hakim değil. Bu tür polislerin tasviyesini istiyoruz. Kerkük'te Türkmenler'in de hakları olsun. Tarihte Kerkük Türkmen şehridir. Bizim amacımız Kerkük'te kardeşçe yaşamaktır. İdari federasyonda, Bağdat'a bağlanmak istiyoruz. Haklarımızın anayasada teminat altına alınmasını istiyoruz. Sonuna kadar demokratik haklarımızı savunacağız"
ITC Kerkük Sorumlusu Dr.Suphi Sabır ise, haklarını sonuna kadar arayacaklarını yineledi.
Irak Türkmen Meclisi Başkanı Saadettin Ergeç de, anayasada safdışı bırakılmamak için grev yaptıklarını ifade ederek, "Irak'ın bütünlüğünü istiyoruz. Bizim sevinç gösterilerimizi çekemeyen gruplar, Kürt asıllı polislerin yardımı ile saldırı düzenledi. Bu bir sindirme harekatıdır" dedi.
ERBİL -İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2004 Pazartesi 20:18:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?